2017. évi Egyházi Könyvtárak Egyesülése közgyűlés


Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése a Reformáció emlékévében június 28. és 30. között Debrecenben tartotta éves összejövetelét, melynek szokásos rendjét szakmai: közgyűlés, konferencia, szakmai délelőtt, lelki: ökumenikus ima, és egyéb programok: tanulmányi kirándulás, könyvtárlátogatás alkotják. Az összejövetelen könyvtárunk is részt vett.

Az idei konferencia címe Megújulás és hagyomány a 21. században – a könyvtári környezet értékeinek megőrzése a folyamatos fejlődés segítségével volt. Káldos János, az OSZK főigazgató helyettese, az Országos Széchényi Könyvtár megújulásáról, Gaálné Kalydy Dóra az MTA KIK általános főigazgató helyettese a MTA Könyvtár és Információs Központ kezdeményezéseiről és munkájáról, Karácsony Gyöngyi a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója  a Könyvtári Minőségi Díjas Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtárról beszélt, Molnár Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára munkatársa A könyvtári világ a felhőbe megy? címmel tartott előadást. 

A pénteki szakmai délelőttön Változunk – maradunk: „… hasonlítva a házigazdához, aki kincseiből régit és újat hoz elő.” Mt 13, 52 - dr. H. Hubert Gabriella, a budapesti Evangélikus Országos Gyűjteményből a régi-új - Evangélikus Országos Gyűjteményről, Baranya Péter, a budapesti Piarista Központi Könyvtár vezetője a 300 éves Piarista Központi Könyvtár megújuló szolgáltatásairól szólt, Bán Magdolna a Kecskeméti Református Könyvtár és Levéltár igazgatója "...aki benne hisz, az nem fut!" (Ézs 28,16) címmel adott helyzet-, és jövőképet hét református gyűjteményről.

Az első napot ökumenikus ima zárta a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában, melyen dr. Fekete Károly püspök, dr. Krakomperger Zoltán irodaigazgató, és Asztalos Richárd evangélikus lelkész szolgáltak. A szakma programok előtt dr. Fekete Csaba református lelkész gondoskodott a lelki ráhangolódásról. 

A tanulmányi kirándulás Szent László évében Nagyváradra vezetett, ahol az egyházi könyvtárosok megnézték a székesegyházat, a püspöki palotát, a közelmúltban feltárt várat, és sétát tettek a belvárosban. Debrecenben a Nagykönyvtárban megtekintették a jubileum tiszteletére rendezett Protestáns üzenetek című kiállítást, a Debreceni Református Kollégium Múzeumában az állandó kiállítást, a Nagytemplomot, a Szent Anna templomot és a Déri Múzeumot. Meglátogatták a helyi könyvtárakat: a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtárát, Debreceni Református Hittudományi Egyetem Maróthi Könyvtárát, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Levéltár és Könyvtárat. 

A beszámoló Ásványi Ilona írása alapján készült.

A találkozóról készült összeállítás (a rendezvény programja, az előadások prezentációi és a fotógaléria) elérhető az Egyházi Könyvtárak Egyesülése honlapjáról itt.

Kapcsolódó galéria