Adoro te devote... kiállítás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista könyvtártermében


Adoro te devote… Imádlak és áldlak, Isten, rejtelem

Időszaki kiállítás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtárában

2020. március 21. és 2021. március 21. között

A könyvtárteremben 2020-ban látható Adoro te devote… Imádlak és áldlak… című kiállítás címe idézet egy 13. században keletkezett, Aquinói Szent Tamásnak tulajdonított, az Oltáriszentség, tiszteletére írt eucharisztikus imából, melyet a XVII. századtól megzenésítve, himnuszként énekeltek.

A Pannonhalmi Főapátság kulturális és spirituális évadának hívószava 2020-ban a Vendégség.

A témával a bencés rend kapcsolódik az 2020. szeptember 13. és 20. között Budapesten tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz.

A bencés lelkiségben különleges helyet foglal el a vendéglátás; a monostort felkereső vendégnek kitüntetett helyzete van. Szent Benedek, Regulájában egy fejezetet – az 53. fejezet – szentel a vendégek fogadásának.

A kiállítás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban őrzött muzeális kötetek és a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum gyűjteményéből válogatott metszetek és tárgyak segítségével felidézi az Eucharisztia ószövetségi előképeit, bemutatja az utolsó vacsora eseményeit és az Oltáriszentség tiszteletének megnyilvánulásait különböző korokban. E tisztelet során a hívő ember sajátos utat jár be a termékeny egyedülléten, csenden, imádságon át a titokzatos Jelenlét áhítatos távolságtartó imádásától a vendégségig, melyben maga az Úr a vendéglátó.

A csatolásban olvashatjuk a kiállítás részletes "vezetőjét".

A képen a pannonhalmi könyvtárban őrzött Salzburgi Misekönyvből láthatjuk a Mityánk szövegét: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma

CsatolmányMéret
PDF icon adoro_te_devote-konyvtari_kiallitas.pdf268.49 KB