Arcus Temporum XIV. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál egyes programjai a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban


A Pannonhalmi Főapátság 2018. augusztus 24. és 26 között szervezte meg a 14. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivált, melynek házigazdája idén Mácsai Pál volt. A „négy lábon álló” – zene, kiállítás, irodalom, spiritualitás – fesztivál koncepciójáról, szellemiségéről, programjáról, a rendezvény  önálló honlapján ITT tájékozódhatunk.
A Fidelio című programfüzet ITT olvasható.
A fesztivál szokásos helyszínei a Bazilika, a Boldogasszony-kápolna, a Díszterem mellett a klasszicista könyvtárterem.

A kiállítás-programok között a résztvevők megtekinthették a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban a Concordia fratrum - apátválasztás Pannonhalmán című tárlatot Matusz Hugó OSB perjel és Ásványi Ilona könyvtárigazgató vezetésével. A bemutató aktualitását az adta, hogy 2018 januárjában a pannonhalmi bencés közösség új apátot választott. A könyvtárteremben, a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeiből – levéltár, könyvtár, múzeum – válogatott kiállítás bemutatja az apátválasztás ezeréves történetét és az apát helyét a rendi közösségben.
A teremkönyvtár adott helyet az Arcus Temporum fesztivál első koncertjének, melynek programja  Bartók Béla: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre (előadók: Rácz Zoltán, Balog József, Holló Aurél, Ránki Fülöp) és Igor Stravinsky: A katona története (előadók: Ligeti Ensemble, vezényelt: Rácz Zoltán,  közreműködött: Mácsai Pál) volt.
Ugyancsak a könyvtárban hallgathatták meg a Geistertrio című koncert második részét: Alfred Snittke: Zongoraötös – előadók: Csalog Gábor, Keller Quartet, Ludwig van Beethoven: Geisterio – Op. 70 No.1- előadók: Csalog Gábor, Keller Tamás, Perényi Miklós. (A műsor első része a Bazilikában: George Crumb: Makrokosmos III. – Music for a Summer Evening – Balog József, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Ránki Fülöp).