Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza Sólymos László Szilveszter bencés atya Kruesz Krizosztomról szóló tanulmányával


2018. szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Kruesz Krizosztom (1819–1885) Önéletrajz című kötetét, melyet Somorjai Ádám OSB szerkesztett. A kiadványt a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) kiadója, a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány és a Pannonhalmi Főapátság jelentette meg. A könyv a Pannonhalmi apátok és főapátok sorozat harmadik kötete.

A sorozat szerkesztői: Várszegi Asztrik püspök, volt pannonhalmi főapát, Somorjai Ádám OSB és Zombori István egyháztörténész.
Zombori István egyháztörténész, a METEM szakmai vezetője emlékeztetett rá: a rendszerváltozás évében, 1990-ben szintén a METEM adta ki Sólymos László Szilveszter Kruesz Krizosztom (1856–1885) és Várszegi Asztrik Kelemen Krizosztom (1929–1970) című kötetét, mely a két főapát életét mutatja be. Most pedig Somorjai Ádám OSB ismét felfedezte Sólymos László Szilveszter munkáját, és kiegészítve Kruesz Krizosztom önéletírásával. Kruesz Krizosztom főapát önéletírásának kéziratát a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár Benedictina gyűjteményében őrizzük.

Forrás: Magyar Kurír

CsatolmányMéret
PDF icon Kruesz Krizosztom könyvbemutató460.65 KB