Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 - Padlástól a pincéig


A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programhoz kapcsolódva a Pannonhalmi Főapátság Tri Collis Irodája terepbejárást szervezett a Pannonhalmi Főapátságban, a Padlástól a pincéig címmel, melynek során a tatárjárás idején menedéket adó Gyilokfolyót, (padlás) a Káptalantermet, és a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár raktárát (pince) kereshették fel az érdeklődők.

 

A Pannonhalmi Főapátság 2019-ben is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz, amelynek keretében változatos és különleges programokkal várták a látogatókat az ősz folyamán. Ezek egyike volt a Padlástól a pincéig program, melynek során a szűk csigalépcsőn megközelíthető, a tatárjárás idején negyven szerzetes számára menedéket adó, a pannonhalmi bazilika északi falához épített-tapasztott, Gyilokfolyót, (padlás) a nagyközöség számára máskor nem látogatható Káptalantermet, és a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár raktárát (pince) kereshették fel az érdeklődők.

Október 11-én és 25-én 10-13 fős csoportokban idegenvezetőkkel bejárhatták a klasszicista teremkönyvtár alatt meghúzódó „vadregényes”, labirintusszerű alsó könyvtárat és az ún. Hóman-bástyában kialakított tömör raktárat. A „padlásról” a könyvtárterembe érő csapatot Ásványi Ilona fogadta, aki rendhagyó módon bemutatta a gyűjteményt, majd az elszánt érdeklődők útra keltek a raktár útvesztőiben és a várkörön keresztül hagyták el az épületegyüttest.

A pannonhalmi könyvtár raktára – ha nem is olyan félelmetes, mint az Umberto Eco művéből ismert (A rózsa neve) –, homályos sarkaival, árnyékba eső benyílóival, rusztikus – egyenetlen padlózatával, vagy éppen a Hóman-bástyában látható modern tömör raktár-polcaival tartogat meglepetéseket a laikus látogatók számára.