Sikeres NKA pályázat a Musicotheca állományvédelmi szempontból megfelelő elhelyezésére 2019-2020


A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár értékes különgyűjteménye a Musicotheca, mely formailag (kézirat, könyv, kotta, stb.) és tartalmilag igen vegyes, 18-20. századi anyagot tartalmaz. Az értékes gyűjtemény állományvédelmi szempontból megnyugtató elhelyezése érdekében pályázatot nyújtottunk be az NKA-hoz savmentes palliumok és dobozok beszerzésére. A pályázaton 1.000.000 Ft támogatást nyertünk

A Musicotheca gyűjtemény részei a nyomtatott műveket és kéziratokat tartalmazó:

  • Musicotheca Jesuitica
  • Musicotheca Sacra Antiquiora
  • Musicotheca Sacra Moderna
  • Musicotheca Profana Hungarica
  • Musicotheca Profana Antiquiora 
  • Musicotheca – Propria Montis Sacri

2018-ban megtörtént az értékes gyűjtemény fizikai áthelyezése egy külön kutatószobába – terembe, majd 2019-ben a muzeális anyagrész (Jesuitica, Antiquiora) feltárása-katalogizálása és konvertálása a Corvina rendszerbe. Még abban az évben  elkezdődött a leírások verifikálása is értő, zenei könyvtáros ( Sasváryné Szepesi Zsuzsa) segítségével autopszia alapján.  

A körülbelül 15 folyóméternyi kotta állapota és mérete nagyon különböző. Állományvédelmi szempontból korszerű tárolásuk egységes savmentes dobozokban, valamint a dobozokon belül savmentes palliumokban ajánlott, ezért az értékes, egyedi dokumentumokat szeretnénk ilyen megfelelő csomagoló és tárolóanyagokban elhelyezni, hogy megőrzésük szakszerű, megmaradásuk biztosított legyen.

Ezért pályázatot nyújtottunk be az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához, és 1.000.000 Ft-ot nyertünk savmentes palliumok és dobozok beszerzésére.

A tárolóanyagokat sikerült még a COVID-19 járvány kitörése és a karantén elrendelése előtti utolsó percekben beszereznünk, utána  a könyvtár bezárt, a munkatársak távmunkában dolgoztak,  ezért a gyűjtemény átcsomagolása még nem történt meg.