Segédlet a katalógushasználathoz


A katalógus több mint 90000 tételt, a könyvtár állományának kevesebb, mint negyedét tartalmazza, az állomány többi része helyben, cédulakatalógusban kereshető.

A könyvtár állományából az online katalógusban megtalálható dokumentumok:

  • az 1997 óta beszerzett magyar nyelvű könyvek mindegyike
  • visszamenőleg a 19-20. századi állomány egy része
  • bencés nyomtatott művek szinte teljes körűen
  • bencés kéziratok egy része
  • kurrens (folyamatosan járó) időszaki kiadványok teljes körűen, a retrospektívek (régebbiek, lezártak) egy része
  • régi könyvek, antikvák, ősnyomtatványok egy része

A katalógus használata

Egyszerű (keresés)
A keresési mező melletti listából kiválasztva egyféle adatra (szerző, cím, tárgyszó stb.) kereshetünk rá. Csonkolni a % segítségével lehet: pl. egyház% = egyház, egyházak, egyházi, egyházban, egyháztörténet stb.

Összetett (keresés)
Egyszerre több szempont szerinti keresést tesz lehetővé, továbbá dátum vagy időintervallum, nyelv és dokumentumtípus szerinti további szűkítésre is mód van. Így pontosíthatjuk, szűkíthetjük a találatokat. A csonkolás itt is használható.

Böngészés
Akkor hasznos, ha nem tudjuk pontosan a keresett nevet, címet, témát, csak azt, hogy mivel kezdődik. Ilyenkor egy listát kapunk, ami megmutatja, hogy a katalógusban milyen változatokat találunk arra és onnan választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

Kosár tartalma
A keresések során kapott és kijelölt találatok összegyűjtésére, tárolására, letöltésére biztosít lehetőséget.

Olvasói adatok
Itt tekinthetők meg a saját kölcsönzések és hosszabbításra is lehetőség van a kölcsönzési határidő lejárta előtt. Bejelentkezni az olvasói vonalkóddal (PHFK és egy négyjegyű szám, pl.: PHFK0078) lehet és a jelszóval, ami alapértelmezetten a születési hónap és nap.