ADOMÁNY – Gerő Éva, Gerő Katalin, Gerő Gyula Alap


Örömmel tesszük közzé, hogy Boda Miklós, nyugalmazott könyvtáros, tavaly elhunyt felesége, Boda Miklósné Dr. Szepes Zsuzsanna emlékére 60.000 Ft adománnyal támogatta a Gerő Éva, Gerő Katalin, Gerő Gyula Alapot.

Az Alap számlájára további 25.000 Ft névtelen adomány is érkezett

Köszönjük a támogatást!

Az Alap számlaszáma:

CIB Bank Zrt 10700031-04072306-52600003

Szomszédolók – A HUN-REN-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport látogatása


Ugyancsak június 11-án fogadtuk a HUN-REN-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport munkatársait is Pannonhalmán, akik kifejezetten az Uros apát és műve időszaki kiállítást kívánták megnézni, de természetesen a szokásos látnivalókat is szívesen megnézték, annál inkább is, mert Pannonhalmán mindig van valami újdonság, amit szélesebb körben vagy éppen speciális program során megtekinthetnek a látogatók.

A Fragmenta … csoporttal élő kapcsolatunk van – tavaly kezdtük el a kódexeink és kódex-fragmentumaink feldolgozását munkacsoport tagjai segítségével.

Szomszédolók – A Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltára munkatársai látogatása


Június 11-én a Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltára munkatársait fogadtuk Pannonhalmán „baráti látogatáson.”

A szokásos látnivalókon (templom, kerengő, könyvtár, kincstár) túl a kevésbé látogatott terekbe (refektórium, ásványtár, képtár, ikongyűjtemény) is beléphettek a kollégák, akinek Dénesi Tamás könyvtárigazgató, Tanai Péter múzeumigazgató és Ásványi Ilona könyvtárigazgató a gyűjteményi együttműködésről is beszélt.

Természetesen megtekintették a Uros apát és műve, és a könyvtárteremben látható két kiállítást is:

Szent hely, ahol az idők szava szól


Dániel Viktória cikke a Kisalföld 2024. június 7-i számában

Részlet:

A nyolc évszázados épület mellett a történelem ujjlenyomatát őrzi a könyvtár is. Magasba nyúló polcain csodákról és ki nem mondott titkokról suttognak a díszes kötésű könyvek. Egy kis ajtó és egy felfelé kúszó csigalépcső visz fel az emeletre. Hit, tudomány és irodalom legnagyobb gondolataira a magyar történelem nagyjainak festménnyé merevedett arcképe és a tudás istennője tekint le az íves mennyezetről.

Kirándultunk-szomszédoltunk


Június 7-én a kulturális terület (könyvtár, levéltár, múzeum, kulturális iroda) vezetői az Országos Széchenyi Könyvtárba látogattak. Az OSZK-s kollégák szeretettel és nagy gondossággal fogadtak bennünket. Megnéztük Az idő arcai kiállítást – melyen a 15. századi Pannonhalmi hóráskönyv is „vendégszerepel” –, majd az Apponyi-teremben bemutatót tartottak a bencés vonatkozású kódex-fragmentumokból, kéziratokból és ősnyomtatványokból.

Emberléptékű szakralitás – Vig György írása Pannonhalmáról, a könyvtárról a kultúra.hu-n


A bazilika belső terébe lépve néhány pillanat múlva azokat is eltölti az otthonos nyugalom érzése, akik nem járnak minden vasárnap misére. A késő román stílusú épületbelső, a veretes oszlopfonatok, a nemesen egyszerű padok, a középen álló oltár letisztult ónixtömbje és az ugyanebből a nemes anyagból készült keleti rózsaablakon beszűrődő fény olyan emberléptékű, mégis magasztos térélményt kínál, ami nem összenyomja, hanem felemeli, szinte megnyitja a lelket.

 Vigh György: Ezer éve imádkoznak a magyarokért az ország lelki erőművében

PÁLYÁZAT – Gerő Éva, Gerő Katalin, Gerő Gyula Alap – 2024


A Gerő Éva, Gerő Katalin, Gerő Gyula Alap pályázatot hirdet a magyar egyházi-felekezeti könyvtárak körében.

A megpályázható támogatás 500.000 Ft.

A támogatás az egyedi és általános restaurálásra, állagmegóvásra, prevenció megvalósítására, állományvédelmi (pl. páramérő műszerek, páraelszívó eszközök, párásító készülékek) és egyéb, az állagmegóvást elősegítő eszközök (pl. speciális könyvtári porszívó, roló, függöny, spaletta, fényvédő fólia, kiállítási vitrin) beszerzésére, cseréjére, felújítására fordítható.

A pályázat beadásnak határideje: 2024. június 15.