Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése találkozója – 2. nap


A második nap délelőtt volt a szokásos, „országos témákat érintő” konferencia, ezúttal  Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése konferenciája, a Pannonhalmi Főapátság Megújulás kulturális évadában. Megújulás a Covid után… a folyamatosan változó világban – címmel.  A szakmai program mottójául a szervezők a következő szentírási verset választották: … felejtem, ami mögöttem van, és nekifeszülök annak, ami előttem van. (Fil 3,13b).  Ez a kijelentés nemcsak a Covid utáni helyzetben érvényes az egyházi könyvtárakra, hanem érvényes volt a rendszerváltozás utáni három évtizedben is, sőt az intézmények napi működésére is.

 

A konferencia előadói és előadásai a következők voltak: Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője: A hazai könyvtárügy aktuális helyzete, jövőbeni célkitűzései; Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója: Országos és nemzeti: könyvtári fejlesztések és tervek; Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója: Újat és régit. A Pannonhalmi Főapátság kulturális küldetése; Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója: Az egyházi könyvtárak útkeresése az 1990-es évek második felétől napjainkig.

Délután a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeit (könyvtár, levéltár, múzeum) látogatták meg a vendégek. A levéltárban Dénesi Tamás, a múzeumban Tanai Péter, a könyvtárban Ásványi Ilona igazgatók kalauzolták az egyházi könyvtárosokat.

Ezután fakultatív program következett: voltak, akik a borkóstolóval egybekötött pincelátogatáson vettek részt, mások a Boldogasszony-kápolnát és a két kilátót keresték fel vezetéssel vagy a kötetlen sétát választották az arborétumban és a kertben, ahol most nyílik a levendula.

Vacsora után meglepetés programként a könyvtár klasszicista termében Kiss Zsolt orgonaművész, karnagy úr adott koncertet, a nemrégiben felújított, a könyvtár dísztermében otthonra talált Martin Podkoniczky által 1750 körül épített barokk orgonán. Az orgonamuzsika után megnézték a könyvtár oldaltermeiben helyet kapott állandó kiállításokat (képtár, ikongyűjtemény, Kunst und Wunderkammer), a nagyteremben, tíz tárlóban berendezett De thesauro suo nova et vetera – Kincseiből újat és régit időszaki kiállítást és kivételesen felmehettek a csigalépcsőn a galériába is. Majd kedélyes borozgatás mellett tombola következett, a főnyeremény egy üveg Infusió volt – a Pannonhalmi Pincészet legfinomabb és legértékesebb bora -, és kihirdették a Gerő Éva, Gerő Katalin, Gerő Gyula Alap idei pályázatának nyertesét. ( Az ez év áprilisban elhunyt Gerő Gyula 2016-ban meghalt lányai emlékére tett egy alapítványt, melynek kezelésére a Pannonhalmi Főapátságot kérte fel. Az Alap által kiírt pályázat kedvezményezettje páros évben valamely magyar egyházi könyvtár, páratlan évben pedig a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár. A támogatás állományvédelemre fordítható.) 2022-ben a pályázat nyertese a Váci Egyházmegyei Könyvtár lett. 

AttachmentSize
Image icon konf-1.jpg126.9 KB
Image icon konf-2.jpg176.63 KB
Image icon konf-ica.jpg85.89 KB
Image icon konf-konrad.jpg107.98 KB
Image icon konf-szollas.jpg90.11 KB
Image icon konf-rozsa.jpg84.27 KB
Image icon lt-2.jpg181.43 KB
Image icon muz-3.jpg138.47 KB
Image icon kvt-4.jpg198.12 KB
Image icon kvt-5.jpg177.18 KB
Image icon kvt-6.jpg191.58 KB
Image icon kvt-7.jpg159.96 KB
Image icon kvt-8.jpg175.36 KB
Image icon kvt-este.jpg199.81 KB
Image icon kvt-org-1.jpg187.03 KB
Image icon kvt-org.jpg142.07 KB
Image icon gyoztes.jpg169.95 KB