A barokk ebédlő freskóinak „könyves háttere” – 4. Kiket adott a bencés rend a világnak


Kiket adott a bencés rend a világnak? 1734-ig 4 császárt, 48 királyt, 52 pápát, 200 bíborost, 7000 érseket, 15000 psüpököt és számtalan hitvallót és mártírt. Az adatok forrása Arnold Wyon (más helyen Wion, ill. Wlion) belga bencés történetíró Lignum vitae. Ornamentum et decus Ecclesiae, in quinque libros divisum totius sanctae religionis Divi Benedicti initia című, 1595-ben Velencében kiadott munkája, melynek egy példányát a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár is őrzi.  

 

A pannonhalmi bencés kolostor ebédlőjében a festett díszítésnek még egy tematikai rétege van. Ez is a bencés hagyományhoz tartozik, miként a Szent Benedek asztala és a magyarországi bencések szentek portréi is, ám azoknál tágabb körű, mert azzal foglalkozik, mit, pontosabban, kiket adott a bencés rend, története során a világnak. Az ebédlő festészeti díszének rendszerében erre máshol nem jutott hely, csak a mennyezeten, a látszatarchitektúrában. Itt a párkányzatra…  ültetett festett … angyalok… egy-egy papírlapot vagy szalagot tartanak, s ezekre írták fel, hogy Szent Benedek rendjéből – amelyhez a lovagrendek és a monasztikus szerzetesrendeket … is odaszámították – eddig 4 császár, 48 király, 52 pápa, 200 bíboros, 7000 érsek, 15000 püspök s megszámlálhatatlan hitvalló és mártír származott. A mennyezeten ezek az adatok… szétszórva, a legkülönbözőbb helyeken tűnnek fel, s az összegzést magának a nézőnek kell elvégeznie.”

Galavits Géza: A pannonhalmi apátság barokk ebédlője - in: Mons Sacer 996-1996 Pannonhalma 1000 éve II. Pannonhalma, 1996, 90. p.

Az adatok forrása Arnold Wyon (más helyen Wion, ill. Wlion) belga bencés történetíró Lignum vitae. Ornamentum et decus Ecclesiae, in quinque libros divisum totius sanctae religionis Divi Benedicti initia című, 1595-ben Velencében kiadott munkája, melynek egy példányát a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár is őrzi. A kötetben olvasható bejegyzés szerint ez a példány egykor a bajorországi Wessobrunn bencés kolostoré volt.  A szerző, művét II. Fülöpnek ajánlotta. A magyar bencések közül Adalbert, Gellért, Bonifác és Mór életrajzát tartalmazza a kötet.