Bazilika800 – Ajánló: Az én bazilikám II. – Szentek, asszonyok, szolgálólányok. Nők a pannonhalmi bazilikában


2024-ben ünnepli a bencés közösség a pannonhalmi szerzetestemplom, a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. A Főapátság számos különleges programot szervez az évforduló megünneplésére. „Az én bazilikám” rendhagyó tárlatvezetés is ezek sorába tartozik. 2024. április 28-án a második bazilikai-séta vezetője két hölgy, akik női szemmel, a különböző női sorsokon keresztül beszélnek a templomban látható nő- ábrázolásokról, legendákat, igaz történeteket. Kiss Noémi – magyar író, műfordító, kritikus és egyetemi oktató és Ásványi Ilona – a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár első női igazgatója. A séta szerzetes házigazdája Dejcsics Konrád atya a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója.

Részletek és jegyvásárlás: https://foapatsagiturizmus.hu/termek/az-en-bazilikam-ii-szentek-asszonyok-szolgalolanyok-nok-a-pannonhalmi-bazilikaban/

 

A meghívott vendégek mindannyian a bencés közösség barátai, és különleges, egyéni módon kötődnek az épülethez, illetőleg a bencés közösséghez.

A második bazilikai-séta vezetője két hölgy, akik női szemmel, a különböző női sorsokon keresztül beszélnek a templomban látható nő- ábrázolásokról, legendákat, igaz történeteket.Kiss Noémi – magyar író, műfordító, kritikus és egyetemi oktató. Könyveit több nyelvre is lefordították. A Die Zeit Online Freitext rovatának állandó szerzője. Rendszeresen tart felolvasásokat magyar, német és angol nyelven, publikál, vitázik, kiáll a női jogokért. 2023-ban elnyerte a kiemelkedő prózaíróknak járó Békés Pál-díjat. Két gyermek, egy ikerpár édesanyja. Ásványi Ilona – a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár első női igazgatója, könyvtári szakértő. 1990 óta dolgozik a monostor falai között. Szakmai csoportoknak, a szakirányú felsőoktatásban részvevő hallgatóknak, középiskolás csoportoknak rendszeresen tart szakmai előadásokat, foglalkozásokat, rendhagyó órákat és a könyvtárban, illetve a Főapátság épületegyüttesében vezetéseket. A Főkönyvtár időszaki kiállításainak rendezője.A séta szerzetes házigazdája, aki a felvetett témákra bencés szemmel reflektál: Dejcsics Konrád atya a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója.

A programot egy közös, tea melletti kötetlen beszélgetés zárja.

Találkozó: 14:15 A monostor főkapujában – közös séta a bazilikához.

Jegyek korlátozott számban kaphatók.
Támogató jegy megvásárlásával a 800 éves Szent Márton-bazilika fenntartását támogatja. Köszönjük! 

Találkozzunk Pannonhalmán!