A Habsburg Ottó Alapítvány találkozója Pannonhalmán


Habsburg Ottó Alapítvány 2024-ben, június 30-án ötödik alkalommal rendezte meg az emlékezés napját Pannonhalmán. Hagyománnyá vált, hogy az alapítvány, Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke halálának dátumhoz közel eső egyik vasárnapon szentmisével és konferenciával emlékezik meg névadója halálának évfordulójáról. A szentmise utáni beszélgetések, előadások résztvevői idén is olyan kérdéseket tárgyaltak meg, amelyek közel álltak a főherceg szívéhez, ugyanakkor még napjainkban is fontosak. A Habsburg Ottó Alapítvány ünnepi konferenciája tiszteletére a Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményei (könyvtár, levéltár, múzeum) anyagából kis kiállítást rendeztünk a bencés gimnázium Gyöngyössy Imre termében az ún. Lónyay-hagyatékból.  

A Habsburg Ottó Alapítvány honlapja: https://habsburgottoalapitvany.hu/

A 2024. évi találkozó több szempontból is különleges

Habsburg Ottó az európai integráció érdekében végzett munkájával annak egyik döntő mérföldköve volt, az első közvetlenül választott Európai Parlament képviselőjévé lett. Az ezt követő húsz évben nagyban meghatározta a grémium prioritásait és tevékenységét, jelentősen hozzájárulva a kontinens politikai, gazdasági és kulturális egységének megteremtéséhez. Az idei, június 30-án tartott ünnepség azért is fontos, mert az Európai Unió Tanácsának belga elnökségét július 1-én vette át Magyarország. Itt és most Habsburg Ottó politikai hagyatékának felidézése, különös relevanciával bír.

A helyszín a belga–magyar elnökségi átadás-átvétel miatt is szimbolikus

hiszen a Pannonhalmi Szent Márton-bazilika altemplomában nyugszik Habsburg Ottó szívurnája, és II. Lipót belga király lánya, Stefánia királyi hercegnő is.

A júliusi dátum jelentősége

A bencés rend alapítóját, Szent Benedeket Európa védőszentjeként tiszteljük, ez az ünnepe július 11-én van.

Stefánia, belga hercegnő kapcsolata Magyarországgal és Pannonhalmával – a Lónyay-örökség

1881-ben, 17 éves korában, Stefánia feleségül ment Rudolf trónörököshöz, és osztrák főhercegné lett. A házasság első évei még boldogan teltek. A nagyon várt fiúgyermek születése elmaradt. Az ok az volt, hogy a főhercegnek, prostituáltakkal voltak kapcsolatai, nemi betegséggel megfertőzte feleségét, az asszony meddő lett. Rudolf 1889-ben Mayerlingben, máig vitatott körülmények között életét vesztette. A hivatalos verzió szerint megölte szeretőjét, majd maga is öngyilkos lett. Stefánia főhercegné 25 évesen megözvegyült. 11 évi özvegység után megismerkedett Lónyay Elemér gróffal. Egymásba szerettek. 1900-ban a Trieszt melletti Míra maré-kastélyban Stefánia feleségül ment Lónyay grófhoz. A II. Világháború végén a Lónyay-párnak menekülnie kellett a Vörös Hadsereg elől. A Pannonhalmi Bencés Főapátságban kaptak menedéket. Stefánia itt hunyt el, 81 éves korában. Férje egy évvel később halt meg Budapesten. Mindkettőjüket a főapátsági templom kriptájában helyezték végső nyugalomra.

A 2024. évi konferencia programja

Megnyitó beszéd: Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója

Köszöntő: Hortobágyi T. Cirill főapát

Előadók:

Stephan Baier, Habsburg Ottó egykori munkatársa.

Fejérdy Gergely, Habsburg Alapítvány tudományos igazgatóhelyettese

Jeroen Vergeylen, a Belga Királyság magyarországi nagykövete

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter

Forrás: Fejér Vármegyei Hírportál

https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2024/07/szentmise-habsburg-otto-emlekere-politikus-koziro-allamfo?utm_source=factiva_f%3Fxml_output_generate_by_type%3Dfactiva_f&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

 

AttachmentSize
Image icon lonyay-1.jpg168.16 KB
Image icon lonyay-2.jpg196.83 KB
Image icon lonyay-3.jpg138.22 KB
Image icon lonyay-4.jpg214.51 KB