Könyvgyűjtő akció Pannonhalmától Nyíregyházáig. Börtönkönyvtár alakult Sátoraljaújhelyen


2022. június 17-én börtönkönyvtár létesült a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben. Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök az intézet egykori börtönlelkészéről, Hajdú Miklósról nevezte el és áldotta meg az egyházi könyvtárat. Sok történelmi múltú egyházi könyvtár – köztük a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár – ajánlott fel könyveket az állomány feltöltéséhez

 

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön egy éve vesztette el a koronavírus időszakában börtönlelkészét, Hajdú Miklóst, a magyarországi katolikus börtönlelkészek korábbi vezetőlelkészét. Miklós atya számos terve közül mérföldkő volt annak az egyházi könyvtárnak a kezdeményezése, mely a szabadságvesztésüket töltő elítéltek reintegrációját szolgálta volna lelki olvasmányokkal. A könyvtár első könyvfelajánlásait a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtár tette meg, majd a kezdeményezés félbeszakadt, miután a járványügyi helyzet miatt a büntetés-végrehajtási intézetekben zárlatot rendeltek el.

Hajdú Miklós halálának egy éves évfordulójára az intézet méltó módon kívánt emléket állítani szeretett börtönlelkészének, így merült fel annak a gondolata, hogy az általa indított könyvtárat, ebből az alkalomból róla nevezzék el. A névadás azonban egy kényszerűen félbemaradt kezdeményezés esetében nem lett volna méltó, így az Egyházi Könyvtárak Egyesülésével összefogva, egy olyan példaértékű, ökumenikus könyvgyűjtő akciószerveződött, melynek eredményeként a könyvtári állomány rövid idő alatt megsokszorozódott, feltöltésre került, valamint Hajdú Miklós használati tárgyaiból emléksarkot is kialakítottak. 2022. június 17-én került sor az egyházi könyvtár ünnepélyes névadójára az intézet kápolnájában.

A könyvgyűjtő akció eredményeként „az egész ország megmozdult Pannonhalmától Nyíregyházáig”; számos történelmi múltú egyházi könyvtár ajánlott fel köteteket a római katolikus, a görögkatolikus, református, evangélikus, unitárius és a zsidó felekezet részéről.

Forrás: Feczkó Ágnes

A Nyíregyházi Egyházmegye – görögkatolikus egyház honlapja:

https://www.nyirgorkat.hu/?q=hir&id=5752&l=

AttachmentSize
Image icon dsc_7705.jpg1.48 MB
Image icon dsc_7747.jpg1.91 MB
Image icon dsc_7717.jpg1.89 MB
Image icon dsc_7687.jpg1.81 MB