A könyvtár titkai - tematikus séta a könyvtárban


A Pannonhalmi Főapátság az egyetemes és nemzeti kulturális örökség meghatározó központja. Az olvasás szeretete és gyakorlása elválaszthatatlan része a bencés szellemiségnek, aminek egyik megtestesülő és a Főapátság látképét is meghatározó része a Könyvtár. A könyvtár titkai címmel augusztus 5-én és 6-án rendhagyó sétán vehettek részt az érdeklődők. Ez alkalommal a látogatók olyan különleges helyszínekre is betekintést kaphattak, amire korábban soha nem volt lehetőség. A programot a Pannonhalmi Apátsági Turizmus és Vendéglátás Kft. szervezte.

 

A tárlatvezetés során vendégeinket beavattuk a kódexkészítés folyamatába és a könyv történelmi fejlődésébe: mivel, hogyan díszítették a kódexeket, aminek nemcsak esztétikai, hanem praktikus okai is voltak. Szó esett az írnokok nehéz és kihívásokkal teli munkájáról, arról hogyan tudták a komoly megterhelést jelentő munka során szabályosan lemásolni a szövegeket.

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár Magyarország legrégebbi gyűjteménye, amely lenyűgözően gazdag, közel 400 ezer kötetből áll. A középkort követően számos terv és elképzelés született a Főapátság újjáépítéséről, végül a Könyvtár jelenlegi formájának kialakítása 1825-ben kezdődött el és 11 évig tartott. A látogatás útvonala érintette a galériát és a Magyar Termet, ahol a könyvtár legkisebb kiadványai és legnagyobb könyvek mellett az 1700-as évekből származó bencés énekeskönyveket és a leglátványosabb ábrázolásokat tartalmazó botanikus köteteket tekinthették meg az érdeklődők, amelyek Pannonhalmán megtalálhatók.

Forrás: a Pannonhalmi Főapátság honlapja:

https://foapatsagiturizmus.hu/termek/a-konyvtar-titkai-augusztusi-tematikus-seta/