Megújulnak a csaknem 300 éves, a könyvtárunkban őrzött receptek alapján készülő Bencés Likőrcsalád termékei


Bazilika 800 emlékévben megújulnak a csaknem 300 éves, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban őrzött receptek alapján készülő Bencés Likőrcsalád termékei. Hír és további információ a Pannonhalmi Főapátság honlapján: https://pannonhalmifoapatsag.hu/kez-a-kezben-hagyomany-es-megujulas-uj-utakon-a-bences-likorcsalad/

A Szent Márton hegyi monostornak minden bizonnyal szinte a kezdetektől volt kertje, ahol gyógynövényeket is termesztettek. Egy 1201-ben kelt oklevél arról tanúskodik, hogy ekkor már kórház (ispotály) is működött a kolostorban, legalábbis „a kórház mestere, Márton” gyógyító tevékenységet is végzett.A legkorábbi kertekről csak egy-egy oklevélben elrejtett adatunk van.

Sajátosan árulkodik a gyógynövények termesztéséről egy, a pannonhalmi könyvtárban őrzött, 1697-ből származó benedicionalé (különböző alkalmakra illő áldásokat tartalmazó liturgikus könyv), amelynek címe: Sacra Arca Benedictionum Magni Fundatoris Religionum Divi Patriarchae Benedicti. Ebben a gyógynövények (köztük a levendula) megáldására alkalmas áldás-formulákat is és rövid szertartásokat is olvashatunk.

A gyógyászattal foglalkozó bencések közül kiemelkedik a Bajorországban tanult gyógyszerész testvér, Reisch Elek (?-1753), aki növényi, állati és ásványi anyagokból állított elő gyógyászati készítményeket. Praescriptiones medicae (Orvosi előírások) című, a pannonhalmi könyvtárban őrzött kéziratos könyvében több mint 500 receptet hagyott ránk.

A polihisztor (teológus, filozófus, rendtörténész, rétor, költő) bencés, Lancsics Bonifác (1674-1737) „Libellus Medicinalis pro diversis morbis curandis vel vitandis…” (Orvosi könyvecske a különböző betegségek gyógyítására) című a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban őrzött kéziratos munkájában, 1697-ből több mint száz orvosságos receptet hagyott az utókorra, és tanácsokat is adott a különféle betegségek megelőzésére.

A tehetségesen rajzoló Zsoldos Xavér (1743-1819) 1788-as keltezésű kéziratos Herbáriumában magyarul jegyzi fel a környék népi gyógyászati megfigyeléseit.