Múzeumok Éjszakája 2022 - Sajtóbemutató Pannonhalmán


Múzeumok Éjszakáján országszerte mintegy 430 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat - hívta fel a figyelmet dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Pannonhalmi Főapátságban tett látogatásán.

 

Pannonhalmán a több mint 900 éves Szent László-kori, a pannonhalmi apátság javait összeíró oklevél eredeti példányát, valamint egy mintegy 650 éves kódexet (Andachtsbuch - 1389) is az idei Múzeumok Éjszakáján láthatja először és kizárólag a nagyközönség a Főapátsági Könyvtárban. A most restaurált kódexet dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatójával, Ásványi Ilonával közösen mutatta be és helyezte el kiállítási helyére, 2022. június 23-án sajtóbemutató keretében.

 A sajtóeseményen felcsendült a háromszáz éves Podkonický-orgona, amely Szigeti Kilián bencés szerzetes 1968-ban létrehozott orgonatörténeti gyűjteményének egyik legértékesebb darabja. A Podkonický-orgona hatvan évig Csipkerózsika álmát aludta, de mindvégig ott munkált a vágy, hogy újra régi fényében tündökölhessen. Szigeti Kilián OSB 1968-ban határozta el, hogy a Felvidékről összegyűjti a használaton kívüli, de jelentős kultúrtörténeti értékeket képviselő orgonákat. Az orgonatörténeti gyűjtemény – benne ezzel a barokk hangszerrel – Kilián atya 1981-es halálát követően előbb a Millenniumi Emlékmű kiállításán, majd a főapátság különböző raktáraiban kapott helyet. 2021-ben pedig az évtizedek óta dédelgetett álom valóra vált, és megújulhatott a gyűjtemény első darabja. A Kilián atyát követő generáció jutott el oda, hogy képes lett rekonstruálni ezt a hangszert.

Pannonhalma a nemzeti kulturális vagyon jelentős részét őrzi, gondozza és szolgáltatja. Az UNESCO Világörökség címmel bíró Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesében elhelyezkedő könyvtár gyűjteménye része a világ kulturális örökségének is. Pannonhalma az egyik ékköve annak a 35 magyarországi egyházi gyűjteménynek, melyek kulturális örökségünk fontos részeit őrzi. Köszönet ezért mindannyiuknak. A Múzeumok Éjszakáján a Pannonhalmi Főapátság mellett több egyházi gyűjtemény is kinyitja majd a kapuit, érdemes lesz ezekre a helyekre is ellátogatni – invitálta a látogatókat Hoppál Péter a 2022. június 23-án tartott sajtóbemutatón.

Fotó: Bánkuti Sándor

Kisalföld:

https://www.kisalfold.hu/helyi-kultura/2022/06/muzeumok-ejszakaja-egyetlen-alkalom-amikor-bemutatjak-magyarorszag-legregebbi-osszeirolevelet-pannonhalman-fotok-video

 

sok más hírportál is lehozta, kb. ezt a cikket

https://ripost.hu/insider/2022/06/kivetelesen-masolat-helyett-az-eredeti-kincset-lathatjuk-a-muzeumok-ejszakajan-video

AttachmentSize
Image icon bankuti_sandor_foto.jpg162.74 KB