Adománygyűjtő akció – könyvárusítás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár duplumaiból


Azokat a köteteket, melyekből van már egy példányunk, illetve amelyek nem tartoznak a gyűjtőkörünkbe, csereként felajánljuk más könyvtáraknak, illetve értékesítjük. Néhány hónappal ezelőtt elkezdtük a könyvtár  fölöspéldányainak értékesítését. A bevételből egy nehezebb sorsú diákot és a település Szent Márton-asztala projektjét támogatjuk, mely meleg étkezést biztosít az arra rászorulóknak. A bevétel egy része a könyvtár költségvetésébe kerül.

 

Mint a legtöbb könyvtár, mi is raktározási gondokkal küzdünk, ezért kevés kivételtől eltekintve -  pl. dedikált kötetek -, minden könyvből csak egy-egy példányt őrzünk meg az utókor számára.

A könyvgyarapítás szabályozott gyűjtőkör mentén történik, tehát a következő témájú könyveket gyűjtjük: teológia és segédtudományai, minden bencés vonatkozású dokumentum, szerzetesség, egyháztörténet…  Ha módunkban áll, megpróbáljuk visszavásárolni azokat a muzeális köteteket, melyek  a II. József féle feloszlatás előtt is a könyvtár gyűjteményébe tartoztak és - borsos áron – fel-feltűnnek antikváriumokban, aukciókon. Ezen kívül „történelmi tradíciók alapján” gyűjtjük a természet- és társadalomtudományokat, valamint  szépirodalmat -  erősen válogatva.

A gyarapítás nemcsak vásárlás útján történik, hanem sok könyvet kapunk ajándékba, ugyancsak sok anyag kerül be a könyvtárba egy-egy hagyaték részeként.

Azokat a köteteket, melyekből van már egy példányunk, illetve amelyek nem tartoznak a gyűjtőkörünkbe, csereként felajánljuk más könyvtáraknak, illetve értékesítjük.

Néhány hónappal ezelőtt a könyvtár folyosóján elkezdtük a könyvtár  fölöspéldányainak értékesítését, az ebből származó bevétel a könyvtár költségvetésébe kerül. Augusztus elejétől a kulturális terület – könyvtár, levéltár, múzeum, Kulturális Iroda – összefogásaként elkezdtünk egy adománygyűjtő akciót is, a főmonostori kiállítótér kijáratánál, a turistaútvonal végén. Az ebből származó bevételből egy rászoruló diákot és a település Szent Márton-asztala projektjét támogatjuk, mely meleg étkezést biztosít az arra rászorulóknak. Szeptembertől tervezzük, hogy  a turistafogadó épületben is fogunk duplumkönyveket árusítani, ennek bevételét is a három fenti célra fordítjuk majd.