Gyakorlati útmutató a könyvtárhasználathoz


Gyakorlati útmutató a könyvtárhasználathoz


(A Könyvtárhasználati Szabályzat a Szervezeti és Működési Szabályzat része. Teljes szövege a Könyvtárról-Alapdokumentumok menüpontban olvasható. Ugyancsak ott található a Kutatók adatlapja)

Ki használhatja a könyvtárat?
•    Könyvtárunk nyilvános, bárki által használható.

Fiatalkorú (középiskolás) beiratkozhat-e?
•    Gondviselő anyagi garanciavállalása esetén igen.

Kell-e fizetni a könyvtárhasználatért?
•    A Könyvtár alapszolgáltatásai (az olvasóteremben helyben használat, kölcsönzés, katalógus használat, segítség a könyvtár használatához, számítógép- és Internet-használat, szaktájékoztatás) a beiratkozott olvasók számára ingyenesek.

Mi szükséges a beiratkozáshoz?
•    A beiratkozáshoz fényképes igazolvány szükséges.

Mely dokumentumok kölcsönözhetők?
•    A könyvtárhasználati szabályzat alapján kölcsönözni az 1950 után keletkezett nyomtatott, nem védett, nem kézikönyvtári könyvtári dokumentumokból lehet. A kéziratok és folyóiratok, a védett illetve kézikönyvtári anyag kölcsönzési korlátozás alá esik, kölcsönzésüket a könyvtárigazgató engedélyezheti. Hasonlóképpen egyedi elbírálás alapján kölcsönözhetők az 1900 és 1950 között megjelent könyvek.

Hány könyvet és mennyi időre lehet kölcsönözni?
•    Egyszerre maximum 8 mű kölcsönözhető, a kölcsönzés egy hónapra szól, mely kétszer hosszabbítható, személyesen, telefonon vagy e-mailben.

Kutatható-e bármely könyvtári anyag?
•    Egyes védett állományrészek a kulturális örökség megóvása céljából csak könyvtárvezetői engedéllyel kutathatóak, melyhez a kutatónak valamely tudományos szervezet vagy intézmény (egyetem, főiskola, kutatóintézet) képviselőjétől írásos ajánlást szükséges bemutatnia.

Kérhetek-e másolatot könyvtári dokumentumokról?
•    Amennyiben a dokumentum állapota azt lehetővé teszi, és más állományvédelmi szempontok sem szólnak ellene, a szerzői jogi törvény előírásait tiszteletben tartva kérhető fotó- vagy xerox másolat. A másolatokat a Könyvtár munkatársai készítik el, fotómásolat esetében a Főkönyvtár saját fényképezőgépével.

Mit tegyek, ha szeretnék a Könyvtárban kutatni?
•    Kutatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges, telefonon vagy e-mailben. Egyes állományrészek kutatásához kutatói engedélyt is kérünk, ennek szükségességéről kérjük, egyeztessen a könyvtárosokkal.

A könyvtár elérhetősége:

Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár
9090 Pannonhalma Vár 1.
Tel: 06-96/ 570-142
E-mail: fokonyvtar@osb.hu


Mit tegyek, ha egyszerre több gyűjteményrészben (levéltárban, múzeumban) is szeretnék kutatni?
•    Mivel a gyűjteményrészek nyitvatartási ideje és használati szabályzata egymástól eltér, kérjük, hogy minden ilyen esetben külön-külön vegye fel a kapcsolatot, és előre egyeztessen mindegyik intézménnyel.