Egykori Eötvös-kollégisták kirándulása Pannonhalmán


2019. október 4-én egykori Eötvös-kollégisták látogattak Pannonhalmára. A szokásos vezetésen (templom, kerengő) túl Dénesi Tamás levéltárigazgató a Pannonhalmi Főapátsági Levéltárban, Ásványi Ilona könyvtárigazgató a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban kalauzolta a látogatókat, bemutatót tartva a gyűjtemények kincseiből.

 

A könyvtárban egyebek mellett Conrad Gessner retrospektív világbibliográfiáját, a könyvgyűjtő, könyvszerető Himmelreich György főapát könyvtárának katalógusát, kódex-fragmentumokat, egy könyvkötésből előkerült kártya-töredéket nézhették meg és a Hungaricana gyűjtemény „kincseiből” láthattak válogatást, olyan kéziratokat, mint Berzsenyi Dániel, Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc… levelei és Széchenyi István kézírása.

A könyvtár történetét bemutató kalauzolásban és a bemutató során hangsúlyos szerepet kapott Kazinczy Ferenc, Guzmits Izidor barátja, és az ő pannonhalmi látogatása, melynek eseményeit megörökítette a Kazinczy útja Pannonhalmára, Esztergomba Váczra című munkájában. A karcsú kötet 1831. április 30-án jelent meg. Az idős, de minden újdonság iránt érdeklődő Kazinczy, kipróbálva a közlekedéstechnikai újdonságot, a gőzhajót 1831. április 7. és 13. között járta meg ezt az utat. A nagy irodalomszervező, nyelvújító, költő, „ítész”, még abban évben augusztus 23-án meghalt kolerában.