Kirándulás: Jákra és Szombathelyre


2021. június 21-én a pannonhalmi kulturális terület (könyvtár, levéltár, múzeum, kulturális iroda) munkatársai Jákra és Szombathelyre kirándultak. Jákon Sarkadi Márton és Pap Ildikó Katalin értő vezetésével megtekintették a régészeti ásatásokat, Szombathelyen a Savaria Múzeum kezelésébe tartozó felújított Éva-malomban a rendezés alatt álló Schrammel-gyűjteményből készülő kiállítást, a Szombathelyi Képtárban pedig a VI. textilművészeti triennálét.

 

SCHRAMMEL-gyűjtemény

A szombathelyi születésű Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a nemzet művésze, 2019-ben szülővárosának ajándékozta életműve jelentős részét, 111 alkotást - – ezek, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott 30 műve tekinthető meg az itt kialakított állandó kiállításon.

Az épület földszinti fogadóterében időszaki kiállítás várja a látogatókat, a pincehelyiség pedig múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad helyet.  

A mintegy 150 éves Éva-malom történetének nagy részében raktárként funkcionált, s bár többször átalakították, ipari jellegét a mai napig megőrizte. Homlokzatára a 2019-es felújításkor szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek. 

 

SZOMBATHELYI KÉPTÁR

Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár országos gyűjtőkörű tematikus múzeum, amely az évi 15-20 időszaki kiállítással “Kunsthalle” típusú intézményként is működik. A hazai és külföldi művészek önálló és csoportos tárlatokon mutatkoznak be, de gyakoriak a tematikus vagy művészeti tendenciákat tükröző kiállítások is. Az épület összesen 2000 négyzetméternyi impozáns terei nagyszabású tárlatok és kamarakiállítások rendezésére egyaránt alkalmasak.

2500 darabos textilkollekciójuk az ország legnagyobb kortárs textilgyűjteménye.  A művek többsége a Textil Biennáléra - később Textil Triennáléra - érkezett, melyet 1970 óta rendez Szombathely. Nemzetközi miniatűrtextil-gyűjteményük a művészek ajándékaként került a Képtár tulajdonába. 

Idén a VI. textilművészeti triennálét is 5 kategóriában rendezték meg a textilművészeti triennálét, melynek témája ezúttal az „elmozdulás”. „Elmozdulás, avagy elmozdulás a holtpontról: és máris megnyílik valami kis remény.” – írja Wehner Tibor művészettörténész a felhívás első mondatában.