A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár legújabb gyűjteményrésze: az R. Várkonyi Ágnes Könyvtár


2018. március 5-én R. Várkonyi Ágnes professzorasszony lányai, Ruttkay Zsófia és családja és Ruttkay Eszter jelenlétében bensőséges ünnepség keretében dr. Várszegi Asztrik főapát úr avatta fel az R. Várkonyi Ágnes Könyvtárat.

R. Várkonyi Ágnes történész professzorasszony a pannonhalmi bencésekhez fűződő jó kapcsolata, barátsága okán a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárnak ajándékozta többezer kötetes szakkönyvtárát.
A gyűjtemény 2016-ban került Pannonhalmára.
2017-ben a Pannonhalmi Főpátsági Gyűjtemények (könyvtár-levéltár-múzeum) két szobában, reprezentatív és méltó helyet alakítottak ki a könyvek számára.
A gyűjtemény a jövőben kézikönyvtárként, kutatószobaként működik. Ezenkívül helyet adhat rendhagyó óráknak, megbeszéléseknek, így a pannonhalmi gyűjtemények (könyvtár, levéltár, múzeum) és a kiállításokat, koncerteket és egyéb kulturális programokat szervező Kulturális Igazgatóság alkotta Kulturális Koordináció (KUKO)  rendszeres egyeztetéseinek.
A könyvtárban természetesen megtaláljuk R. Várkonyi Ágnes professzorasszony minden művét.
A zömében történettudományi, de egyéb társadalomtudományi, pl. néprajzi, kultúrtörténeti tematikájú és szépirodalmi köteteket tartalmazó könyvtárat 2018 nyarán tervezzük feldolgozni a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár elektronikus katalógusába.

Kapcsolódó galéria