Raktárberuházásokkal foglalkozó konferencia az OKGYK szervezésében


Beszámoló az Örök otthon a Földön. Egyházi gyűjtemények építkezései címmel rendezett, raktárberuházásokkal foglalkozó konferenciáról. Szervező: az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ (OKGYK)  Vác, 2019. november 5. Az előadások meghallgathatók az OKGYK honlapján: http://www.okgyk.hu/index.php?op=leveltar191105

 

A szakmai napnak a váci Credo-ház, a Váci Egyházmegye kulturális programjainak kiemelt szervezője, Vác város színvonalas, ingyenes rendezvényeinek helyt adó közösségi háza és a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár adott otthont.

A konferencia résztvevőit Varga Lajos segédpüspök úr, az OKGYK vezetője köszöntötte, majd a váci egyházi levéltárak (egyházi, gazdasági, káptalani, hiteleshelyi) történetéről szólt. Örömmel mondta el, hogy a különböző helyszínen őrzött gyűjtemények az új levéltár megépültével egy helyre kerültek.

A szakmai nap moderátora Vajk Ádám az OKGYK levéltári referense volt.

Az első négy előadásban a közelmúltban épült egyházi levéltárakat ismerhettük meg. (Rétfalvi Balázs (Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár): Óvintézkedések felújítás idején, Karlinszky Balázs (Veszprémi Egyházmegyei levéltár): Megyei levéltárépületből egyházmegyei levéltárépület. A veszprémi egykori piarista rendház, Vajk Ádám (Győri Egyházmegyei Levéltár): „Csak ne aggódjál!” – Róma sem egy nap alatt épült) Az előadók megosztották a tervezéssel és kivitelezéssel kapcsolatos tapasztalataikat. Rétfalvi Balázs a tervezés-terveztetés gondos ütemezését, Karlinszky Balázs a beruházás megvalósításának fokozatosságát, Vajk Ádám a kivitelező gondos megválasztását és folyamatos ellenőrzését emelte ki. Mindhárman érintették a műemléki környezet, esetleg régészeti lelőhely adta kihívásokat, a kiszolgáltatottságot a tervezőnek-kivitelezőnek. Fontosnak tartották levéltárosként  a szakértőkkel, szakemberekkel (tervezők, építők, műemlékesek, épületgépészettel és állományvédelemmel foglalkozók stb.) való folyamatos és érdembeli konzultációt, a tervezéstől a megvalósulásig. Az előadásokból kitűnt, hogy az egyházi fenntartók elkötelezetten az ügy mellé álltak, ezekben az egyházmegyékben, támogatták a gyűjteményeket az új levéltárak építésében, kialakításában.

A szakma nap második részében először Kovács Péter (restaurátor) a székesfehérvári egyházmegyei gyűjteményi raktár és látogatóközpont kialakításáról, építéséről szólt. Utána Baranya Péter Felkészülhetünk-e a váratlanra? Gyűjteményi raktárak havaria-eseményeire való felkészítése címmel a Ráday Gyűjteményben 2018-ban keletkezett tűzesetre és a 2015-ben a budapesti Piarista Központi Könyvtárat ért vízkárra hivatkozva beszélt a természeti, műszaki és emberi mulasztás következtében bekövetkező káreseményekkel kapcsolatos és szükséges állományvédelmi óvintézkedésekről.  Végül Peller Tamás restaurátor - szakértő szólt Egyházi és világi gyűjtemények műtárgykörnyezetének felmérése és összehasonlítása. Restaurátori feladatok és lehetőségek a tömeges állományvédelemben címmel, sok példával, több egyházi és nem egyházi könyv és levéltár raktárra hivatkozva, bemutatva a megoldásokat.  

Nem tervezett utolsó előadóként Világi Dávid (győri Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény vezetője, levéltáros) szólt a győri evangélikus levéltár kialakításáról, érintve a szakmai nap első előadói által is kiemelt nehézségeket. Ő különösen a fenntartóval való kapcsolatot hangsúlyozta.    

Az előadások meghallgathatók az OKGYK honlapján: http://www.okgyk.hu/index.php?op=leveltar191105 A gyűjteményi központ ígérete szerint hamarosan a prezentációk is láthatók, olvashatók lesznek itt.

Ebéd után a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár új épületének bejárása következett Varga Lajos segédpüspök és Papanek Ferenc igazgató vezetésével.