Rejtett kincseink… gyűjteményünk legrégebbi (13. századi) kódexe


A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár muzeális gyűjteményének legrégibb kódexe egy 13. századi Biblia. A 498 levélből álló pergamenre írt kötet provenienciája ismeretlen. Az előtábla belső oldalán 19. századi „régi pannonhalmi” jelzet olvasható: 3c2. A könyv csaknem fehér színű vaknyomásos, fatáblás kötésén az ausztriai Gaming karthauzi kolostorának szuperexlibrise látható – a kolostor könyvkötőműhelyében készülhetett, a 18. században.

 

A Biblia Sacra néven emlegetett kötet a teljes szentírást tartalmazza, de a könyvek nem a szokásos sorrendben szerepelnek benne. Ezen kívül a Szent Pál levelei között a kánoni könyvek közé nem sorolt Laodiceai levél is szerepel.

A lapszéleken olvasható megjegyzések alapján – melyek a felolvasás napját írják elő – vélhetően egy kolostori közösség számára készülhetett, pl. az ebédlőben olvashattak fel belőle szakaszokat.

A szentírási szöveg elején a második lap rektóján a bal hasábot teljes hosszában és szinte teljes szélességében egy kék-vörös színű, geometrikus - vonalas díszítésű iniciálé foglalja el. Kisebb méterű iniciálékat a kötet több oldalán is találunk. A gótikus stílusú szöveget egy kéz írta. Az íráskép jellemzője, hogy a legfelső vagy a legalsó sorokban a betűk szára megnyújtott.

A kódexet utoljára 2010-ben Pannonhalmán és 2011-ben Pécsett a BIBLIA SCRIPTA. Az Írás a középkorban című kiállításon láthatta a nagyközönség. (Pannonhalmi Főapátság - 2010. március 21. és november 11. között; Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galéria, Pécs, 2011. január 10. és február 28. között)

A kiállítás vezetője – tanulmány és katalógus – adatai:

BIBLIA SCRIPTA. Az Írás a középkorban- szöveg: Bánhegyi Miksa, Dejcsics Konrád, Dénesi Tamás, Érszegi Géza, Madas Edit, fotók Bakos Ágnes, Tihanyi Bence, Mudrák Attila.- Pannonhalmi Főapátság - Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galéria: Pannonhalma-Pécs, 2010.- 60 p.

CsatolmányMéret
Image icon biblia_sacra-2.jpg1.18 MB
Image icon biblia_sacra-3.jpg1.08 MB
Image icon biblia_sacra-4.jpg1.16 MB