Rejtett kincseink… Széchenyi István Hitel című munkájának a „Sopronyi Katolika Gymnasiumnak” ajánlott példánya


Széchenyi Hitel című munkája, a magyar gazdasági szakirodalom első műve 1830-ban jelent meg, magyar nyelven. A kötet nagy felbuzdulást keltett, még abban az évben két másik magyar és három német nyelvű kiadás jelent meg belőle.  A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban két példányt őrzünk a műből, az egyiket Széchenyi a soproni katolikus (bencés) gimnáziumnak ajánlotta, ahol – más iskolák mellett – magántanulóként tett vizsgát bencés tanárok előtt.

 

Széchenyi Hitel című munkája, a magyar gazdasági szakirodalom első műve 1830-ban jelent meg, magyar nyelven. A kötet nagy felbuzdulást keltett, még abban az évben két másik magyar és három német nyelvű kiadás jelent meg belőle. 

A Hitelről itt tájékozódhatunk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hitel_(Sz%C3%A9chenyi_Istv%C3%A1n)

 A művet Széchenyi „Honnunk szebblelkü asszonyinak” ajánlotta. (Írása közben már titkos, plátói szerelem fűzte, későbbi feleségével, Seilern Crescence grófnőhöz, akivel folyamatosan megosztotta gondolatait, és aki elismerő szavakkal, építő kritikákkal bátorította őt német nyelven folyó levelezésükben.)

Széchenyi magántanulóként vizsgáit a pesti Piarista Gimnáziumban, a soproni Bencés Gimnáziumban és a szombathelyi Líceumban tette le. (Széchenyi és Sopron kapcsolatáról Dr. Tóth Imre egyetemi docens, a Soproni Múzeum igazgatója és Dr. Székely Csaba professzor emeritus olvashatunk Széchenyi István soproni emlékezete címmel itt: http://lkk.uni-sopron.hu/szechenyi-es-sopron)

 A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban két példányt őrzünk a műből, az egyiket Széchenyi a soproni katolikus (bencés) gimnáziumnak ajánlotta. A pannonhalmán őrzött kötetben két pecsét látható: a Soproni Katolikus Főgimnázium elmosódott, kivakart pecsétje és az Országos Könyvtári Központ Soproni Raktára pecsétje. 

A dedikált kötet valószínűleg a gimnázium államosítása - 1948 – után került a központi raktárba, majd ismeretlen körülmények között az 1990-es években a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárba.