Szent Benedek nagyböjti tanácsaiból


2020. február 26-án, hamvazószerdával elkezdődött az idei nagyböjt. Szent Benedek, Regulájában e kiemelt időszakra többek között ezt írja elő:

A tétlenség a lélek ellensége. Ezért  a testvérek a megállapított időben kézi munkával foglalkozzanak, más órákban pedig szent olvasmányokkal.(1-4.)

A negyvennapi böjt idején pedig reggeltől egészen kilenc óráig olvasmányaikkal foglalkozzanak s utána négy óráig végezzék a rájuk bízott munkát. A nagyböjt napjaiban mindenki kapjon egy könyvet a könyvtárból, amelyet elejétől végig olvasson el. Ezeket a könyveket nagyböjt elején adják ki.  Mindenekelőtt azonban rendeljenek ki egy vagy két seniort, hogy a monostorban abban az időben, amikor a testvérek olvasással foglalkoznak, körül járjanak és megnézzék, hogy nem találnak-e hanyag testvért, aki henyél vagy beszélget, és nem törődik az olvasással, és nemcsak hogy magának van kárára, hanem másokat is zavar. Ha ilyet találnának – bár ez ne történjék meg – két ízben intsék meg. Ha nem javul meg, a Regula szerinti büntetéssel sújtsák, úgyhogy a többiek is féljenek.(32-50)

Szent Benedek Regulája 48. fejezet  A mindennapi kézi munka

fotó: Hajdú D. András