Szent Benedek nyári ünnepe: július 11.


Szent Benedek temetése napját – március 21-ét – a 9. századtól ünneplik. július 11-én az Egyház hagyományosan arról emlékezik meg, hogy Benedek csontereklyéit Monte Cassinoból előbb Fleury francia monostorba, később az Saint Benoit sur Marne apátságba vitték át. Amióta 1964-ben Szent VI. Pál pápa Benedeket Európa védőszentjének nyilvánította, ez a nyári dátum vált Szent Benedek főünnepévé

 

A bencés rend alapító atyjának életét a Nagy Szent Gergely pápának tulajdonított Dialógusok második könyvéből ismerjük. Előkelő családban született valamikor Kr.u. 480 környékén Nursiában, mai nevén Norcia. Rómában tanult, ám a nagyvárosi élet helyett – miután az terhessé vált számára – a teljes magányt választotta. Subiacoban remeteként élt, tanítványok gyűltek köré. A helyi klérus ezt nem nézte jó szemmel és távoznia kellett. Szerzetestársaival Monte Cassinoban építette fel monostorát, és itt írta meg az 520-as években szabálykönyvét. A 73 fejezetes Regula 1500 éve határozza meg nem csak a bencés, de számos más szerzetesrend – a többi között a ciszterciek és a trappisták – életét.

Szent Benedek élete során több monostort is alapított, végül Kr.u. 547 környékén halt meg Monte Cassinoban. Erre emlékezve, temetése napját – március 21-ét – a 9. századtól ünneplik. július 11-én az Egyház hagyományosan arról emlékezik meg, hogy Benedek csontereklyéit Monte Cassinoból előbb Fleury francia monostorba, később az Saint Benoit sur Marne apátságba vitték át. Amióta 1964-ben Szent VI. Pál pápa Benedeket Európa védőszentjének nyilvánította, ez a nyári dátum vált Szent Benedek főünnepévé.

Forrás: a Pannonhalmi Főapátság honlapja

https://pannonhalmifoapatsag.hu/szent-benedek-atyank-unnepe/