A XVII. Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi vetélkedő győzteseinek látogatása a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban


A Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság évről évre meghirdeti a Cultura Nostra című történelmi versenyt. A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. A vetélkedő a Kárpát-medence egész területéről szólítja meg a középiskolákat.

A Cultura Nostra történelmi vetélkedő döntője nem csupán a csapatok versenyéről szól. A döntő kötetlen légkörét a diákok felkészültsége és a feladatok sokszínűsége garantálja, színvonalát az egyetemi tanárokból álló zsűri biztosítja.

A 2017/2018-as tanévben már a XVII. Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi vetélkedőre került sor. A vetélkedő témája a dualizmus kora, Magyarország története 1867–1918 között volt.  A szóbeli döntőre a Pannonhalmi Főapátságban 2018. március 23. és 25. között került sor, melyre az első és a második fordulón a legjobb teljesítményt elért 10 csapat kapott meghívót. A győztesek névsora ITT olvasható.

A XVII. Cultura Nostra 1-3. helyezettje: 
• Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba
Holecska Zoltán, Köles István Ákos, Tömő Ákos; felkészítő tanár: Szabó László
• Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, Miskolc
Csehes Ádám, Csomós Ákos, Szabó Zoltán Ábel; felkészítő tanárok: Gecse Angéla, Tóthné Nagy Anikó
• Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, Pécs
Balogh Petra, Lang Brigitta, Papp Júlia Eszter; felkészítő tanár: Perger Attila

Az 1-3. helyezett csapat július elején szakmai tanulmányúton vett részt Pannonhalmán és Bécsben. A pannonhalmi program részeként – immár hagyományosan – megtekintették a könyvtárat is.

A Cultura Nostra versenyről ITT tudhatunk meg többet.