Sörcímke-inspiráció a könyvtár régi botanikai könyveiből–2.


Új termékként került forgalomba a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéje és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet együttműködésével készült Grape Ale sör. A termék címkéjén látható szőlő-ábrázolást a könyvtárunkban őrzött muzeális botanikai könyvekben látható metszetek inspirálták. Ezek közül kiemelkedik Theodoricus Dorstenius: Botanicon című munkája, mely Frankfurtban jelent meg, 1540-ben.

 

A Grape Ale sör – melynek a magas szőlőlé-tartalom aranyló színt kölcsönöz –, íze boros jellegű, melyen az olaszrizling frissessége érződik. 

Megvásárolható a Pannonhalmi Főapátság üzleteiben és a webshopjában: https://foapatsagiturizmus.hu/webshop-fooldal/


A sörcímkét ihlető szőlő-rajzot más botanikai művek mellett a Theodoricus Dorstenius: Botanicon című művében látható metszet ihlette.

A szerző, Dorstenius professzor volt Marburgban és orvosként dolgozott Kasselben. Botanicon című könyve bizonyos értelemben a „hortus sanitatis” művek hagyományát követi, a növényekről, mint gyógyszerekről beszél.

(A könyvtárunkban őrzött Hortus sanitatis kötetről itt olvashatunk:

https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/sorcimke-inspiracio-konyvtar-regi-botanikai-konyveibol-1 )

Dornstenius doktor az előszóban elmondja, hogy műve német nyelven már megjelent, 1540-ben a frankfurti kiadó kérésére fordította le latinra, valamint, hogy ezt a kiadást latin és görög orvosi szerzők munkái alapján kiegészítette.

Az egyes növényeket vagy más „egyszerű gyógyászati szereket”, mint pl. a víz vagy a vaj a következő rendben ismerteti: a növény neve, színezett metszeten a képe (rajza), és elnevezése görög, latin és német nyelven – egy-egy növénynél több elnevezés is olvasható. A Pannonhalmán őrzött példány érdekessége, hogy a növények neveit magyarul is hozza, a magyar névnevek különböző kéz írásai néhány helyen a betegségek, magyar nevét is olvashatjuk, olykor hosszabb magyarázattal.

A kötetben a következő possessor-bejegyzések (tulajdonosokra vonatkozó jegyzetek) olvashatók: Wolfgangus Wrachenics soproni főesperese, győri kanonok, Stephanus Barbay notarius (titkári feladatokat ellátó személy).

Pannonhalmára 1871-ben hozta Jahn Mainrád bencés Füssről (Füss, Komáromfüss település a mai Szlovákiában az egykor Komáromi járásban – bencés birtok volt. Temploma eredetileg a 14. században épült, (Szent Vendelnek szentelt) 1665-ben a török lerombolta. 1762-ben új templomot emeltek (Szent Benedeknek szentelt), melyet a 19. század első felében klasszicista stílusban átalakítottak. A templom mellett áll az egykori kolostor 18. századi klasszicista épülete, melyet a helyiek kastélynak neveznek. Itt volt az apátsági birtok intézői hivatala és a plébánia.

A könyv kötése késő reneszánsz, vaknyomásos, görgetős bőrkötés