Sörcímke-inspiráció a könyvtár régi botanikai könyveiből–1.


2023-ban került forgalomba a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéje különleges, szűretlen, gyümölcsös söre, a Meggy Ale.  A meggyes sör címkéjén látható letisztult, archaikus meggy-ábrázolást a könyvtárunkban őrzött muzeális botanikai könyvekben látható metszetek inspirálták. Ezek közül kiemelkedik a Hortus sanitatis (Egészség kertje) című, Strassburgban, 1500 körül nyomtatott ősnyomtatvány.

A Meggy Ale sör extra magas gyümölcstartalmának köszönhetően színe mélybordó, habja élénk rózsaszín. Íze és illata a friss érett meggyre emlékeztet, annak enyhe fanyarságával fűszerezve.

Megvásárolható a Pannonhalmi Főapátság üzleteiben és a webshopjában: https://foapatsagiturizmus.hu/webshop-fooldal/, a SPAR-üzletekben, Bortársasági szaküzletekben, időszakosan a Lidl, az Aldi és az Auchan üzletekben.

A bencés monostorok környékén a kezdetektől fogva voltak kertek, veteményesek, gyümölcsösök és gyógynövényparcellák, a kolostorok könyvtáraiban pedig gyűjtötték a botanikai és kifejezetten gyógynövények leírását tartalmazó, gyógyászattal kapcsolatos könyveket. Egy, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltárban őrzött, 1201-ben kelt oklevél arról tanúskodik, hogy ekkor már kórház (ispotály) is működött a kolostorban, legalábbis „a kórház mestere Márton” gyógyító tevékenységet is végzett.

Biztos, a gyógynövényes és botanikai könyvekre, kéziratokra vonatkozó adataink a 17. századtól kezdve vannak. Az 1658-as leltárkönyvünkben 36 orvosi vonatkozású mű szerepel.

Gyógyászati és botanikai könyveink közül kiemelkedik a Hortus sanitatis (Az egészség kertje) című Strassburgban, 1500 körül nyomtatott kötet. A hortus sanitatis kedvelt műfaj volt a középkorban, mely az orvoslásba, a gyógyászatba, a gyógyászati eszközök világába (kertjébe) kalauzolta az olvasót. A szerző nélküli műnek több ősnyomtatvány és antikva kiadása is megjelent (ősnyomtatvány: a könyvnyomtatás feltalálása 1453 körül és 1500. december 31. között megjelent nyomtatványok, antikva: 16. századi nyomtatvány) A pannonhalmi példány csonka, így a nyomtatás éve pontos azonosítása nem lehetséges (a Hain katalógus egyik példányával sem azonos - Hain, Ludovicus (Ludwig): Repertorium bibliographicum. Stuttgart, 1825-1838. A nemzetközi könyvkereskedelem a Hain-számok alapján jelzi az ősnyomtatványokat.) Minden a gyógyászattal kapcsolatba hozható, a kötetben szereplő növény, állat, kő fametszettel illusztrált, de más, különleges illusztrációk is láthatók a kötetben: emberi csontváz, orvosi konzílium, egy patikabelső. Az egyes növényábrázolásoknál kézírással ott az adott növény német és magyar neve (német-magyar glosszázás)