Sörcímke-inspiráció a könyvtár régi botanikai könyveiből–2.


Új termékként került forgalomba a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdéje és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet együttműködésével készült Grape Ale sör. A termék címkéjén látható szőlő-ábrázolást a könyvtárunkban őrzött muzeális botanikai könyvekben látható metszetek inspirálták. Ezek közül kiemelkedik Theodoricus Dorstenius: Botanicon című munkája, mely Frankfurtban jelent meg, 1540-ben.

 

Homolya Dávid és Vadász Attila koncertje az Orgonák éjszakáján a könyvtárban


Ahogy beszámoltunk róla, immár három felújított barokk orgona lelt otthonra a klasszicista könyvtárteremben. https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/mar-harom-felujitott-barokk-orgona-lathato-konyvtarunk-muzealis-termeben  Az Orgonák éjszakáján, május 18-án Homolya Dávid és Vadász Attila jóvoltából meg is szólaltak ezek a kivételes hangszerek. A hangversenyen ritkán játszott 17.

Május – Szűz Mária hónapja… Lorettóról és a lorettói kápolná(k)ról


A Mária-kegyhelyek (búcsújáróhelyek) közül különösen is kiemelkedik az olaszországi Loreto, melynek bazilikájában látható a hagyomány szerint Szűz Mária názáreti háza (Szent Ház). A legenda szerint a názáreti házat angyalok hozták át a Szentföldről Itáliába. Guilhelmo Gumppenberg Atlas Marianus című, 1657-ben Ingolstadtban megjelent művének elején – mely számba veszi a legismertebb csodatévő Mária képeit – látható egy bájos metszet erről a jelenetről.

Május – Szűz Mária hónapja… a lorettói litániáról


A liturgikus hagyomány szerint május és október Szűz Mária hónapja. Májusban az esti órákban, a szentmisék előtt vagy után sok templomban végeznek ájtatosságokat Mária tiszteletére. A Mária-antifónák és énekek mellett különös szerepe van az ún. lorettói litániának. A lorettói litánia első magyar nyelvű kiadása 1772-ben, Bécsben jelent meg.

In memoriam Nagy Gáspár (1949-2007)


Hetvenöt éve, 1949. május 4-én született Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költő, aki a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja volt. A Szabadrabok című, 1999-ben megjelent kötetével emlékezünk rá, melynek egy-egy (Forrai Botond atyának, tanárának és Vanyó Tihamér bencés atyának) dedikált példányát is őrizzük gyűjteményünkben.

A legutóbb felújított Corte-orgonáról


A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1770-es években készült Corte-orgona. A hangszert a Bazilika800 emlékévre Bors László és Bartis Szabolcs orgonaépítők restaurálták és állították vissza eredeti, barokk kori állapotába. A mesterek április 29-én a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban szerelték össze és hangolták be a megújult orgonát. A Corte-orgona építőjéről, Corte Józsefről kapta a nevét.

Tavaszi Írórezidencia-vendégünk: Kiss Noémi


A Magyar Írórezidencia Program 2019 óta biztosít lehetőséget alkotói elvonulásra kortárs írók számára a Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében. Magyarországon nyolc településen (Pécs, Debrecen, Vajszló, Vácrátót, Nyíregyháza, Kapolcs, Balatonfüred, Pannonhalma) a határon túl pedig Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen várják a szerzőket. A Petőfi Irodalmi Ügynökség ösztöndíjat, a rezidens helyek szállást étkezést biztosítanak az íróknak.

Már három felújított barokk orgona látható könyvtárunk muzeális termében…


… egyelőre ugyan még nem a végleges helyükön, melyek május 18-án, az Orgonák Éjszakáján meg is szólalnak

Az orgonák történetével foglalkozó Szigeti Kilián (1913-1981) bencés szerzetes, orgonaszakértő, kutatóútjain régi romos orgonákat, akár a hangszerek egyes darabjait is összegyűjtötte.