Húsvét- 2020


Anselm Grün: Húsvéti módon élni című írásának részleteivel kívánunk testben-lélekben egészséget, életet adó húsvétot a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár munkatársai 

„Húsvétkor nemcsak Jézus feltámadását ünnepeljük, hanem a sajátunkat is.Krisztus világossága szívünk minden sarkába szeretne behatolni, el akarja vinni...az elevenséget a dermedtségbe, a bizalmat a félelembe….

 Húsvét az élet ünnepe. Azt ünnepeljük, hogy az élet legyőzte a halált. Krisztus legyőzte a halált. Az élet erősebb, mint a halál, többé nem lehet elpusztítani. Ezt az Életet meg kell ünnepelni…. A húsvétot 50 napon át ünnepeljük. A húsvét át akarja változtatni hétköznapjainkat. Hétköznapjainkban dől el, hogy vajon húsvétkor csak egy eufórikus hangulatnak engedtünk, vagy életünk kellős közepén is megtörtént a feltámadás. Fokozatosan begyakoroljuk magunkat a feltámadás életébe. Megtanuljuk, hogy újra és újra fel kell támadnunk, ha a munkánkban valami balul üt ki, ha a kapcsolatainkban konfliktusok támadnak, ha kudarcot vallunk és csalódunk önmagunkban. A feltámadás azt jelenti, hogy ismételten felkelünk, ha elestünk, nem maradunk fekve. A feltámadás azt jelenti, hogy a Feltámadott velünk van.”

 (Anselm Grün: Húsvéti módon élni - Österlich leben, Verlag Herder, Freiburg im Breisgau, 2001.  http://czuczor.hu/anselm-grun-husveti-modon-elni)

Részletek Anselm Grün Húsvéti módon élni című írásából a nagyszombatról és a húsvétról a két fejezetet teljes terjedelmében a mellékletben hozzuk