Az én bazilikám IV. – Csend és bazilika


Mit üzen számunkra, és hogyan hat ránk a pannonhalmi bazilika csendje? A Bazilika800 emlékév egyik legkülönlegesebb programsorozata, „Az én bazilikám” séta június 2-i alkalmán arra hívta Bokros Márk bencés szerzetes és dr. Palotai Gabriella pszichiáter a vendégeket, hogy engedjék, hogy hasson rájuk a csend, megérintse őket a bazilika csendje. 

 A negyedik bazilikaséta vezetője dr. Palotai Gabriella pszichiáter. 1991 óta praktizál magánorvosként, elsősorban pszichoterápiás, kognitív, viselkedésterápiás és traumafeldolgozó módszerekkel dolgozik Győrben. 1994 óta HR-tanácsadással is foglalkozik. Munkájával 1992 óta segíti a Pannonhalmi Főapátságot, ahol pszichiáterként és coachként számítanak rá a szerzetesek. 12 éve vezeti a Csendkurzust, ami a monostorban kínál spirituális elmélyülést, elvonulást.

A séta bencés házigazdája ezúttal Bokros Márk szerzetes. Közgazdász, lelkigondozó és coach, matematika-hittan szakos tanár a gimnáziumban, illetve a Felzárkózó Település program felelőse. 2007-ben lépett be a bencés közösségbe, és 2013 óta kíséri a Csendkurzusok résztvevőit.

A program ezúttal a könyvtár Magyar-termében zárult, ahol levendulás szörp és levendulás puszedli mellett beszélgethettek a résztvevők a csend, az önismeret, az ima és a meditáció kapcsolódásairól.