Bazilika800 – Az Uros apát és műve időszaki kiállítás

Tölgyesi Norbert fotóla-Kisalföld

2024. április 27-én nyílt meg és 2024. november 11-ig látogatható a Bazilika800 emlékév időszaki kiállítása Uros apát és műve címmel a pannonhalmi könyvtár klasszicista teremkönyvtára alatti Főmonostori kiállítótérben.

Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntője és Dejcsics Konrád ismertetője után a kiállítást Maróth Miklós akadémikus nyitotta meg, majd a kurátorok, Takács Imre művészettörténész és Szovák Kornél történész kalauzolták a vendégeket.

A szerzetesi templom felszentelésének 800. évfordulójára rendezett tárlat nem az építészeti emlékeket állítja a figyelem középpontjába, hanem az építtető személyét, működését, döntéseit, munkásságának eredményeit tekinti át történeti dokumentumok és tárgyi emlékek alapján.

Az Uros apát és műve időszaki kiállítás bemutatja e rendkívüli személyiségnek, az Árpád-kor legismertebb magyar főpapjának életútját, szervező tevékenységét, utazásait, itineráriumának ismert állomáshelyeit.

Részletesebb ismertető a Pannonhalmi Főapátság honlapján: https://pannonhalmifoapatsag.hu/800-ev-emlekei-egy-vilagjaro-apat-eleten...