Bazilika800 – Szent Benedek, Szent Márton, Szent István, Szent Asztrik tisztelete – 1.


Pannonhalma számára különösen is fontosak, a hely védőszentjei Szent Benedek, Szent Márton, Szent István, Szent Asztrik. Ereklyéik – melyek a kolostor kincsei – az augusztus 27-re készülve láthatók voltak a Szent István kápolnában, ahol a szerzetesközösség és minden Pannonhalmára látogató leróhatta tiszteletét.

A szentek kultusza vagy tisztelete a kereszténységben a hivatalosan szentté avatott személyek tisztelete. A katolikus és a keleti keresztény álláspont szerint a szentekhez, mint az Istennél közbenjárókhoz kell folyamodni és képeiket, ereklyéiket tiszteletben kell részesíteni.

Sok vallásban övez tisztelet szentnek tartott embereket. akiknek közös jellemzőjük, hogy életük vallási szempontból rendkívüli volt, illetve, hogy életük helyszínei és sírjuk zarándokhellyé vált, erekyléik és az őket ábrázoló képek pedig nagy becsben állnak. A szentek ereklyéinek kultusza a hívők részéről, belső és külső tiszteletadásban fejeződik ki.

A szentek a katolikus és a keleti keresztény egyházak tanítása szerint azok a szellemi lények (angyalok) vagy elhunyt emberek, akik Isten környezetében élnek és Isten közvetlen szolgálatát látják el. Őket vagy kifejezetten erre a célra teremtette (mint az angyalokat), vagy földi életükkel érdemelték ki ezt a szerepet. Hogy kiket lehet vagy kell szentekként tisztelni, azt a szentté avatási eljárás, az ún. kanonizáció dönti el. Ennek feltétele, hogy valaki életében hősi fokban gyakorolja az erényes életet és csoda is fűződjön a személyéhez. A szentek tiszteletének módját az egyház szabja meg. A szentek száma igen nagy, ide tartoznak az apostolok, a vértanúk, az aszkéták, ún. hitvallók, szent püspökök és rendalapítók, egyes szüzek, özvegyek, élükön pedig Mária áll, Jézus Krisztus anyja.

A katolikus egyház vezetője, a pápa, hosszadalmas eljárás (szentté avatási per) befejeződése után dönt arról, hogy az egyház híve valóban az örök dicsőségbe jutott-e, majd elrendeli, hogy az egész egyházban nyilvános kultusszal ünnepeljék a szentet.

A katolikusok azokat az ún. szenteket tisztelik, akikről feltételezik, hogy az Istennel való közeli kapcsolatuk révén közbenjárók lehetnek az emberek számára. Valamennyi angyalnál és szentnél magasabban áll Szűz Mária mint istenanya, aki az áteredő bűn szeplője nélkül fogantatott, és a mennyben érdemeivel és dicsőségével az összes angyalt, szentet, boldogot megelőzi, és a legnagyobb közbenjárói hatalommal rendelkezik. Ezért neki különösen „magas tisztelet” (cultus hyperduliae - hüperdúlia) jár.