Egy komplex műalkotássá ért projektről


Április 5-én a Pannonhalmi Főapátság kapuja közelében a bejárati átjáróban leplezték le KissPál Szabolcs alkotását, egy márványtáblát, mely ugyan őrzi a Vörös Rabbinak nevezett, David Victor Tulman emlékét, aki az apátság falai között lelt menedékre 1919-ben, mégis elsősorban műalkotás, nem emléktábla. A tábla a Főapátság 2021-es Emlékezet kulturális évadában látható Láthatatlan spektrumok című kiállításra készült, annak egyik műtárgya volt. KissPál Szabolcs ezen a kiállításon a történelmileg hiteles elemeket fiktív tárgyakkal kiegészítve elevenítette meg Tulman lehetséges életét. A kiállított tárgyak között a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár dokumentumai is szerepeltek, így Czakó Ambró: A vallás a kommunista társadalomban. A Közoktatásügyi Népbiztosság kiadása, Budapest, 1919, Ballagi Mór: A héber nyelv elemi tankönyve Budapest, Kókai Lajos kiadása, 1887 és a Proletár vörös-parancsolat („proletár tízparancsolat”) című röpirat a pannonhalmi könyvtár 1919-es, a tanácsköztársasággal kapcsolatos gyűjteményéből.

A from fake mountains to faith (a műhegyektől a politikai vallásig) portálon is megtekinthető pannonhalmi kiállítás, az ehhez kapcsolódó előbb elektronikusan: https://fromfakemountainstofaith.eu/wp-content/uploads/2022/02/nyissatok-ki-a-kaput_2.pdf) és most nyomtatásban is megjelent kötet, valamint a webhelyen meghallgatható Shalom hangmű https://fromfakemountainstofaith.eu/2022/02/10/nyissatok-ki-a-kaput-open-up-the-gates-pannonhalma-archabbey-gallery-2021-hu-en/, illetve az emléktábla elhelyezését magába foglaló projekt egy komplex műalkotás.

Az alkotóról:

https://fromfakemountainstofaith.eu/2020/05/24/kisspal-szabolcs/

KissPál Szabolcs (1967, Marosvásárhely) 1993 óta él Budapesten. Művészi tevékenysége során változatos médiumokat használ a fényképtől és videótól kezdve térbeli installációkig, tárgyakig, illetve köztéri beavatkozásokig. Érdeklődésének középpontjában az audióvizuális kommunikációs médiumok, valamint a képző- és vizuális művészetek metszésterülete és azok társadalompolitikai vonatkozásai állnak. 2012-2015 között kollaboratív aktvista tevékenységet folytatott, megalapítva egyebek mellett a magyar kultúrával és politikával foglalkozó többnyelvű NO MMA blogot (nemma.noblogs.org). A Szabad Művészek és az Eleven Emlékmű csoportok alapító tagja.

 

Forrás: from fake mountains to faith (a műhegyektől a politikai vallásig) https://fromfakemountainstofaith.eu/