Egy újabb 18. századi orgona lelt otthonra a klasszicista könyvtárteremben


Egy újabb 18. századi orgona kelt életre Szigeti Kilián bencés orgonagyűjteményéből, melyet Hortobágyi T. Cirill főapát március 21-én áldott meg az ünnepi szentmise után. A most felújított és megáldott orgona építőjét a szakértő, Homolya Dávid András és Peter Macejka orgonaépítő egybehangzó véleménye alapján sikerült azonosítani a homlokzati sípokról, valamint a szélláda alapján. A hangszer így minden valószínűség szerint Martin Zorkovsky (kb. 1659-1746) körmöcbányai mester munkája, a homlokzati sípok díszítettsége és a mester többi orgonájának datálhatósága alapján valószínűleg a XVIII. sz. elején készült. Bár jelenlegi ismereteink alapján nem datálható pontosabban, jó eséllyel a mai Magyarországon föllelhető legöregebb orgonák egyike a soproni Wöckherl-orgona és a kőszegi kálváriatemplom pozitív orgonája után.

Fotók és hír:

https://www.kisalfold.hu/helyi-kultura/2024/03/800-ev-emlekei-fotokiallitas-barokk-orgona-es-konyvritkasagok-a-pannonhalmi-foapatsagban-fotok-video?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=kisalfold&fbclid=IwAR3iNdNJpbR4nQJn5juiagwbmJ__lPacMVvHbXaWO5_7bx-wYAPDLzvPdYc

 

Dejcsics Konrád atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója köszöntője az ünnepségen

Kedves Mindannyian,

a Főapátság egyedülálló gazdagsággal, különleges szakemberekkel és munkatársakkal, ahogy nagyszerű barátokkal is rendelkezik. Örökségbe kaptuk és megőriztük Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként a pannonhalmi orgonagyűjteményt, és még 2018-ban elkezdtük szakmai feltárását és kutatását. 2022-ben mutathattuk be itt a könyvtárban a felújított és rekonstruált, 1750-es Martin Podkoniczky-orgonát, 2023-ban megújult a Boldogasszony-kápolna 1820-ban épített orgonája, most pedig egy egészen különleges hangszert mutathatunk be és hallhatunk meg. Előre jelzem, hogy zajlik a negyedik barokk hangszer felújítása, és május 18-án itt a főkönyvtárban, az orgonák éjszakáján együtt is megszólalnak.

Hadd fejezzem ki köszönetemet és hálámat az orgonagyűjtemény feltárásáért, a kezdeményezésért és a kitartó munkáért Kiss Zsolt orgonaművésznek, a Pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagyának.

Szívből köszönöm orgonaszakértői munkáját Homolya Dávidnak, amellyel ezt a rekonstrukciót is kísérte.

Köszönöm egyedülállóan magas színvonalú munkáját Bors László orgonaépítő mesternek, aki újtusnádi munkatársaival együtt a ma bemutatott Martin Zorkovsky-orgona felújítását elvégezte.

Köszönetet mondok a projektben való közreműködésért Sarkadi Mónika irodavezető asszonynak, Ásványi Ilona könyvtárigazgató asszonynak, valamint Tanai Péter múzeumigazgató úrnak.

Ezt az értékmentő munkát nem végezhettük volna el támogatóink segítsége nélkül, akik velünk együtt hittek ebben a különleges projektben. Szívből köszönöm Zettwitz Sándor úr, családja és a 77 Elektronika Kft. nagyvonalú támogatását. Köszönetet mondok további támogatóinknak, a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Köszönjük, Magyarország! programnak.

Kedves Barátaim, különleges pillanatoknak vagyunk tanúi. Köszönöm, hogy itt vannak velünk.