Gyógynövényáldás augusztus 15-én Pannonhalmán


Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmiséhez kapcsolódóan gyógynövényáldás lesz Pannonhalmán, a Boldogasszony-kápolnában.

Az áldás szövege – latinul — egy áldás-formulákat tartalmazó szertartáskönyvben (benedictionale) maradt fenn, melyet a pannonhalmi könyvtár őriz. A Sacra Arca Benedictionum Magni Fundatoris Religionum Divi Partiarchae Benedicti – című kézirat a pannonhalmi monostor használatára készült 1697-ben. Különböző, hasonló szertartáskönyvekből másolta-gyűjtötte össze egy szerzetes. A kézirat állapota és az 1778-ból származó bővítések (az utolsó néhány oldal) arról tanúskodnak, hogy a 17. század végétől a rend feloszlatásáig (1786) használták.

Az 59 lapból álló gyűjtemény első része a szerzetesközösség belső életével kapcsolatos legfontosabb szertartásokat tartalmazza (beöltözés, szerzetesi fogadalom, fogadalommegújítás stb.) A kézirat második részében a gyógyászattal kapcsolatos áldásokat találunk. Az antik kor, majd a középkor a teljes embert szemléli, testével-lelkével együtt az egész embert akarja gyógytani, sőt meggyógyítani. A gyógyítás során a gyógyító (szerzetes) személyes kapcsolatba került a betegével, tanácsokat adott neki, imádkozott érte, megáldotta. Ez utóbbi nem mágia, nem kuruzslás vagy varázslás, hanem a lélek gyógyítása, vagyis a beteget arra ösztönözte, hogy betegségében Istenbe vesse bizalmát, tőle nyerje a gyógyulásba vetett hitét.   

A gyógynövényekre szóló áldás szövege az 1697-ben írt Benedictionale-ban: „Mindenható Istenünk, Te a gyógyulás és az egészség forrása, testünk és lelkünk orvosa vagy! Te kikutathatatlan bölcsességedben sok növénynek gyógyító erőt adtál. Kérünk téged, halmozd el ezeket az általad sarjasztott növényeket gyógyító áldásoddal, hogy a betegek testük és lelkük gyógyulására használhassák, és így betegségükből felépülve áldhassanak téged”