INVITÁLÓ: Megújulásban múlt és jelen: Arcus Temporum XVIII. 2022. augusztus 26-28.


Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál kedvelt helyszíne a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár klasszicista teremkönyvtára. A 2022. évi, XVIII. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál fesztivál programjai közül idén háromnak ad otthont a könyvtárterem. Augusztus 26-án a már kedvelt, a Szent Márton bazilikától a könyvtárig vezető Orgonatúrával indul az idei fesztivál, mely túrának a végállomása lesz a könyvtár, ahol a közelmúltban felújított Podkonický-orgonán csendül fel barokk muzsika. Ugyancsak a könyvtárban lesz a fesztivál nyitókoncertje este 19.30 órai kezdettel. Augusztus 27-én szombaton Felolvasószínházi előadás formájában elhangzik Nádas Péter: Saját halál című műve.

 

Ismertető, előzetes az idei Arcus Temporum fesztiválról a Pannonhalmi Főapátság honlapján: https://pannonhalmifoapatsag.hu/megujulasban-mult-es-jelen-arcus-temporum-muveszeti-fesztival/

 „A megújulás mélyen emberi és közös vágya, tapasztalata áll a Pannonhalmi Főapátság idei kulturális évadának és a XVIII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválnak a középpontjában.

Az fesztiválon ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre. Az időívek hídjának két zenei pillérét idén a barokk mester, J. S. Bach és a kortárs kiválóság, Lera Auerbach zenéje adja. „Találkozásuk” a megújulás reflexiója: új szakaszt nyit, egyszersmind az örökkévalóságba tekint.

Az irodalmi programok érdeklődői egy könyörtelenül őszinte és megrendítő színházi felolvasóestre készüljenek, hisz az előadás alapját adó novella is pont ilyen. Nádas Péter Kossuth-díjas író személyes halálélményét írta meg Saját halál című művében, amely Dömötör András rendezésében elevenedik majd meg a színpadon.

Az íróval személyesen is találkozhatunk az Arcuson. A szerző azont túl, hogy kiváló író, kiemelkedő fotóművész is, a fesztivál keretében rendezett fotótárlata különleges látásmódjába enged bepillantást.

Arra a kérdésre, hogy hogyan születhet újjá élőképben egy régi műalkotás, egy mai fotó vagy épp egy saját mű az Arcus Junior Alkotótábor adja meg a választ. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a tavalyi év után, idén ismét meghívást kaptak, hogy inspirációt merítve a Szent Hegy és a bencés szerzetesközösség lelkiségéből közös alkotást, kiállítást hozzanak létre. Az izgalmas kísérletbe ezúttal a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatója is bekapcsolódik.

A fesztiválvendégek ezer év bencés spirituális hagyományában is megmerítkezhetnek. A gazdag programkínálat a spirituális élményekben teljesedik ki. A fesztivál vázát a szerzetesközösség imádságos napirendje adja, amely több mint ezer éve határozza meg a pannonhalmi bencések életét. Minden testvér amator loci, azaz a „hely szerelmese”. Erről a különleges, hagyományokban gyökerező kötődésről tesznek tanúbizonyságot minden egyes alkalmon, amit az Arcus Temporumon felkínálnak. Ezen a három napon nem csak a monostort és gyűjteményeiket, de valamiféleképp életüket is megosztják a vendégekkel. Például amikor közös ünneplésre hívnak a 2012-ben felújított Szent Márton-bazilika megszentelésének 10. évfordulóján. És akkor is, amikor pont a Megújulás évadára elkészült Ásványtár kincsei között tartanak vezetést.

Részletes program és jegyvásárlás a fesztivál önálló honlapján: https://www.arcustemporum.com/