Írórezidencia-vendégünk (2023-ban) Visky András Kossuth-díjas


2024. március 14-én Kossuth-díjat vehetett át az írói életművéért értékes dramaturgi tevékenységéért és írásművészete, különösen a diktatúra megaláztatásai közepette a hitben megélt szeretet erejét, a megingathatatlan emberi tartás és a magyar identitás megőrzését például állító remekműve, a Kitelepítés című regénye elismeréseként Visky András, aki Erdélyben élő és alkotó művészként érdemelte ki a legnagyobb magyarországi kitüntetést.

Visky András:

„Kossuth-díjat kapni nem mindennapos esemény Erdélyben, de Magyarországon sem. Kiemelt figyelem kíséri, de azért az elmúlt években majdhogynem magától értetődőnek számított, hogy határon túli magyar művész, író részesül ebben, vagy más nagyon magas elismerésekben.”

„Amennyiben az örökkévalóság perspektívájából nézzük, akkor én is hiszek abban, hogy a dolgok értelmet nyernek, vagy ahogy mondja, kiegyenlítődnek. Ez a mindennapi életünkre nem biztos, hogy magától értetődően áll, hiszen ismertem olyanokat, akiket nagyon tiszteltem és szerettem, de még csak a rendszerváltást sem élték meg, nemhogy társadalmi jutalomban részesültek volna. A közösség elismerésében részesültek, és visszhangos ég alatt élték le az életüket – megfigyelésem szerint boldogan; de ez, azt hiszem, mégsem olyan egyszerű, mint a magyar népmesékben. Igaz, azok sem mindig itt fejeződnek be, hanem az idő másik oldalán.”

„Meglehetősen szétszakadt kultúrában élünk – ez leginkább a nyugati kultúrában észlelhető tendencia –, ez a könyv pedig átjárt egyik oldalról a másikra és vissza, nem engedte magát semmilyen módon kisajátítani. Nekem talán ez a legnagyobb ajándék, ez az országegyesítő esemény, ami megtörtént, és még mindig zajlik a könyv körül. A Kossuth-díjra is így gondolok: nem vagyok benne biztos, hogy az én életművem rászolgált erre, de megpróbálom úgy elfogadni és magamhoz venni, hogy tulajdonképpen nem is az enyém, és azonnal továbbítom is szellemileg, erkölcsileg azoknak, akiket ez mindenestől megillet.”

Forrás: https://index.hu/kultur/2024/03/14/visky-andras-interju-kossuth-dij-kitelepites/