Isten igéjének vasárnapján megmutattuk a ritkán látható Pannonhalmi Evangelistariumot a pannonhalmi bazilikában


2022. január 23-án, Isten igéje vasárnapja idei ünnepén a szentmise után megmutattuk a liturgián résztvevő érdeklődő híveknek a Pannonhalmi Evangelistariumot. Ferenc pápa rendelte el 2019. szeptember 30-án közzétett Aperuit illis (Megnyitotta nekik) kezdetű apostoli levelében, hogy ezt a vasárnapot ünnepnapként éljük meg, a Biblia középpontba helyezésével. Az Evangelistarium a pannonhalmi monostor használatára készült a 16. század elején, gyűjteményünk becses kincse. 

 

2019. szeptember 30-án, Szent Jeromos egyháztanító emléknapján tette közzé a Vatikán Ferenc pápa Aperuit illis (Megnyitotta nekik) kezdetű apostoli levelét, amelyet motu proprio formájában írt, s amelyben elrendelte az Isten igéjének vasárnapja ünnepet, amit az egyházi évközi idő harmadik vasárnapjára helyezett.

Ferenc pápa arra buzdít, hogy ezt a vasárnapot ünnepnapként éljük meg a liturgiában, a Biblia trónusra helyezésével, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy Isten igéjének normatív, meghatározó értéke van a közösség számára.

Az új ünnep szándékosan kerül az évközi idő kezdetére: január második felében az ökumenikus imahéthez kapcsolódik, amikor el lehet mélyíteni a kapcsolatokat a Biblián keresztül a zsidó hívekkel, és együtt lehet imádkozni a keresztények egységéért a többi keresztény felekezet tagjaival együtt.

Forrás: Magyar Kurír:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-elrendelte-az-isten-igeje-vasarnapjat

 

A Pannonhalmi Evangelistariumról könyvtárunk honlapján itt olvashatunk:

 https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/rejtett-kincseink-pannonhalmi-evangelistarium-es-benedictionale