Kincseiből újat és régit - De thesauro suo nova et vetera-Időszaki kiállítás a klasszicista teremkönyvtárban


De thesauro suo nova et vetera

(Kincseiből újat és régit)

Időszaki kiállítás a Megújulás kulturális évadban a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

klasszicista teremkönyvtárában

 

A Pannonhalmi Főapátság kulturális tevékenysége az utóbbi években egy-egy meghatározott hívószó köré szerveződik, ennek jegyében rendezik meg a képzőművészeti, a zenei, spirituális és teológiai-szakmai programokat, ehhez kapcsolódnak a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban bemutatott időszaki kiállítás. Ez a hívószó 2018-ban a Kibékülés, 2019-ben a Csend, 2020-ban a Vendégség, 2021-ben az Emlékezés volt, 2022-ben pedig a Megújulás.

A klasszicista teremkönyvtárban, tíz tárlóban elhelyezett kiállítás címe: De thesauro suo nova et vetera – magyarul: Kincseiből újat és régit. A cím Szent Máté evangéliumából való, a 13. fejezet 52. versének részlete, mely így szól:… Ideo omnis scriba doctus in regno caelorum, similis est homini patrifamilias, qui profert de thesauro suo nova et vetera. Ezt a szentírási verset a Békés Gellért bencés atya és Dalos Patrik jegyezte Újszövetség így fordítja: Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a családatyához, aki kincseiből újat és régit szed elő, Simon László bencés atya pedig így: Minden írástudó tehát, aki a mennyek országának dolgaiban járatos tanítvánnyá lett, hasonló ahhoz a gazdához, aki raktárából újat és régit hoz elő.

A 2022-ben a könyvtárban rendezett időszaki kiállítás azt a könyvmentő munkát kívánja bemutatni, melyet a könyvtáros és a restaurátor, valamint a könyvtáros és a digitalizálással foglalkozó szakember együtt végez. Közös céljuk az, hogy a könyvtár gyűjteményében őrzött, az évszázadok során elhasználódott vagy megsérült muzeális köteteket restaurálva-megújulva vagy fakszimile-reprint formájában még a további századokban is megcsodálhassák az érdeklődő látogatók.