Koncert a könyvtár barokk orgonáján a Nagyböjti koncertsorozat keretében


A Pannonhalmi Főapátság 2022-es Megújulás kulturális évadának első eseménye a Nagyböjti koncertsorozat. A harmadik koncertnek április 1-jén a klasszicista könyvtárterem adott otthont.  Itt hallgathatták meg Lesták Bedő Eszter hegedűművészt és Kiss Zsolt orgonaművészt az érdeklődők. E zárókoncerten mutatták be az 1740 és 1760 körül Podkonický Márton által épített orgonát.

 

A Húsvéti Szent Három napra történő testi-lelki felkészülést, a Szent Márton-bazilika és a Főapátsági Könyvtár falai között felcsendülő ritkán hallható barokk zeneművek teszik teljessé. A három koncertből álló Nagyböjti koncertsorozat vendégművészei az első két alkalommal a bazilikában Midori Seiler, világhírű hegedűművész és a Lutheránia Énekkar voltak, ez utóbbi  Kamp Salamon vezetésével. A harmadik koncertnek a pannonhalmi klasszicista könyvtárterem adott otthont.  Itt hallgathatták Lesták Bedő Eszter hegedűművészt és Kiss Zsolt orgonaművészt az érdeklődők.

Lesták Bedő Eszter az 1985-ben alakult Erkel Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, a Pulzus Vonósnégyes első hegedűse és a Budapesti Fesztiválzenekar művésze. Évente számos hangversenyt ad barokk, illetve klasszikus (korhű) hangszeren. Kiss Zsolt a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének- és orgonatanára, valamint a Pannonhalmi Bazilika karnagya. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán Lehotka Gábornál diplomázott.

A koncerten a következő darabok hangzottak el:

Francesco Maria Veracini:

d-moll szonáta

Dietrich Buxtehude:
 

Canzonetta in a BuxWV 225
Canzonetta in d BuxWV 168
Canzonetta in G BuxWV 172

Johann Sebastian Bach:
 
 

Adagio és Presto a g-moll szólószonátából BWV 1001
F-dúr prelúdium és fúga BWV 901
O Lamm Gottes, unschuldig (ohne BWV)

Jean Baptiste Senallié: 

c-moll szonáta Op. 1 No. 5

Domenico Zipoli:

Partita in a minor

Georg Friedrich Händel:

F-dúr szonáta Op. 1 No. 12     

E zárókoncerten mutatták be az 1740 és 1760 körül Podkonický Márton (Martin Podkonický) által épített, és az elmúlt évben teljes rekonstrukción átesett, a könyvtár klasszicista könyvtártermében otthonra lelt orgonát, amellyel a Pannonhalmi Főapátság egy újabb értéket mentett meg az utókor számára.

Az orgonáról hírt adtunk honlapunkon: https://konyvtar.osb.hu/hu/hirek/megujult-barokk-orgona-uj-otthona-konyvtarban

Ezzel a barokk orgonával gazdagodott immár a Főapátság népszerű Orgonatúra programja is: https://pannonhalmifoapatsag.hu/orgonatura-a-fulnek-a-szemnek-es-a-leleknek/