Könyvbemutató az Evangélikus Országos Múzeumban


A Cantio optima – Emlékkönyv Hubert Gabriellának című ünnepi kötettel köszöntek el tavaly ősszel a nyugalomba vonuló H. Hubert Gabriellától az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai, könyvtárosok, könyv-, irodalom- és kultúrtörténészek. A kötetben, melynek bemutatója 2023. június 12-én volt Budapesten az Evangélikus Országos Múzeumban, az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) korábbi elnöke, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatója, Ásványi Ilona személyes hangú köszöntője is olvasható.

Hubert Gabriella 34 évet töltött az evangélikus egyház szolgálatában, 2017 óta ő volt az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója, mely intézmény integrációjában, szervezeti kultúrájának kialakításában nagy szerepe volt.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a kötetet ismertetve  úgy fogalmazott, hogy a szerkesztőknek hála, a Cantio optima – Emlékkönyv Hubert Gabriellának című tanulmánykötettel egy szép és finom kiadvány született meg, amely nagyon sokrétűen kapcsolódik Hubert Gabriella irodalom- és könyvtörténésznek, az Evangélikus Országos Gyűjtemény nyugdíjba vonult igazgatójának az életművéhez.

A kötet egyik legnagyobb érdemeként a személyességét emelte ki a felügyelő, aláhúzva, hogy mindenki, aki írt bele, személyes szeretettel és odafordulással tette… Prőhle Gergely rávilágított arra is, hogy a könyv könnyen befogadható módon ad összefoglalást arról, milyen izgalmas munka folyik az Evangélikus Országos Gyűjtemény berkein belül, illetve az intézményhez kapcsolódva.