Central European University csoportja


2016. június 1-én prof. Klaniczay Gábor vezetésével az Institute for Advanced Study at Central European University (CEU) csoportja látogatott el hozzánk.
A csoportot Dejcsics Konrád és Horváth Sára vezette az apátságban, akik az apátsági látnivalókat és a kiállításokat (Szent Márton emlékezete, Ernst-kódex) mutatták meg a csoportnak, akik nagyon jól érezték magukat.
Az Institute for Advanced Study a szabad és független tudományos kutatás elősegítése érdekében jött létre. A kutatók 17 országból és 10 tudományterületről érkeznek. Az intézmény a CEU - magyar nevén Közép-európai Egyetemhez tartozik. Az Egyetem 1991-ben kezdte meg működését Prágában, amjd két évvel később a székhelye Budapestre költözött. Az Egyetemen az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált budapesti székhelyű felsőoktatási intézmény, amely posztgraduális képzést nyújt a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok, a közgazdaságtudomány és a jogtudomány terén. Intézményünk nagy hangsúlyt fektet az Európai Unió intézményrendszerének és bővítési lehetőségeinek tanulmányozására. Jelenleg az öt kontinens mintegy 96-100 országában élnek az egyetemen végzett hallgatók.

Bővebb információ az Intézmény és az Egyetem honlapján.