Könyvtárunk különös gyarapodása


A Miniszterelnökség műtárgyfelügyeleti hatósági egységeként működő Műtárgyfelügyelet, jogszabályi rendelkezések alapján 2004 ősze óta vezeti a lopott-műtárgyak nyilvántartását. Munkája nyomán az elmúlt években közel 400 elorzott, eltűnt műtárgy került vissza jogos tulajdonosához. Ezek zömét a rendőrségtől, illetve jogtalanul birtokló személyektől kaphatták vissza a tulajdonosok, három tételt azonban, ünnepélyes keretek között adott vissza a Műtárgyfelügyelet.
Az Adam Friedrich Glafey jegyezte Adam Friedrich Glafeys Vernünfft und Völcker-Recht című, német nyelvű jogtörténeti művet (Franckfurt und Leipzig, 1723) a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, dr. Latorcai Csaba adta át a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárnak, ünnepélyes keretek között, 2018. április 5-én, a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében. (A másik két tétel: a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának világhírű Kaufmann-gyűjteményéből az 1980-as évek elején több mint száz más könyvtári dokumentummal együtt ellopott négy darab, a 19. század második felében nyomtatott, judaica vonatkozású kötet, és a 2004 februárjában a verőcei Gorka Géza Kerámiamúzeumból egy betörés során ellopott 41 kerámiatárgy közül egy Gorka Géza által készített dísztál. )
A pecsétek és bejegyzések alapján egykor a zalavári bencés apátság könyvtárába tartozó, majd a Keszthelyi Helikon Könyvtárba került kötetet egy berlini antikváriustól foglalta le a hatóság. Erről 2015 decemberében értesítette az Interpol a magyar Műtárgyfelügyeletet, mely szervezet az EU közösségi műtárgy-restitúciós jogszabálya alapján a német társszervtől kezdeményezte a kötet visszaszolgáltatását. A berlini magyar nagykövetség és a német hatóságok együttműködésével az 1955 és 1980 között, tisztázatlan körülmények mellett a Keszthelyi Helikon Könyvtár gyűjteményéből eltűnt kötet 2016 őszén került haza, Magyarországra.
A kötetet a Keszthelyi Helikon Könyvtár lemondó nyilatkozatára kapta vissza a Zalavári Apátság jogutódja, a Pannonhalmi Főapátság Könyvtár.