A Magyar Kultúra Napja országos ünnepsége Pannonhalmán-1.


2023. január 22-én a Pannonhalmi Főapátság adott otthont a Magyar Kultúra Napja országos ünnepségének. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ezen az ünnepségen hirdetik ki a Minősített Könyvtár címet és a Könyvtári Minőségi Díjat elnyert könyvtárak névsorát. Másodszor nyerte el sikeresen a Minősített Könyvtár címet a mások mellett a bencés, ferences és piarista rend által fenntartott Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára.

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényen könyvtári és közművelődési szervezeteket díjaztak.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár Pannonhalmán adta át a minősítő pályázaton részt vett közművelődési és könyvtári szervezeteknek a miniszteri elismeréseket a magyar kultúra napja alkalmából.

A kultúráért felelős miniszter a nyilvános könyvtár magas színvonalú szakmai munkáját - a könyvtárhasználati jog érvényesülésére, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményeire figyelemmel - Minősített Könyvtár címmel ismeri el.

A modellértékű szolgáltatásokat alkalmazó, Minősített Könyvtár címmel rendelkező könyvtár munkáját a miniszter Könyvtári Minőségi Díj adományozásával ismeri el.

A Minősített Könyvtár címet elnyert könyvtár a miniszter által adományozott díszoklevelet kap, és pénzjutalomban részesül.

A Minősített Könyvtár cím használatára a könyvtár 5 évig jogosult, ennek eltelte után ismét pályázatot nyújthat be

A Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Daj pályázt nyertesei 2023-ban:

A könyvtári minőségirányítás módszereinek többéves folyamatos alkalmazása, a könyvtárhasználati jog érvényesülése, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményei terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, magas színvonalú szakmai munka alapján 2023-ban Minősített Könyvtár címet nyertek az alábbi intézmények:

  • Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba)
  • Berzsenyi Dániel Könyvtár (Szombathely)
  • Biatorbágyi Karikó János Könyvtár (Biatorbágy)
  • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (Eger)
  • Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér (Győr)
  • Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára (Budapest)
  • Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Szeged)
  • Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Városi Könyvtár (Kaposvár)
  • Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Könyvtár (Tatabánya)
  • Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ – Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár (Hódmezővásárhely)

Harmadszor részesült ebben az elismerésben a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, és másodszor nyerte el sikeresen a Minősített Könyvtár címet a Békés Megyei Könyvtár, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára, valamint a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.

A felhasználói igények alapján fejlesztett magas szintű könyvtári innovációkat bemutatva 2023-ban Könyvtári Minőségi Díjban részesült:

  • Vachott Sándor Városi Könyvtár, Kiállítóhely és Muzeális Gyűjtemény (Gyöngyös)