A muzeális könyvgyűjtemény második legrégebbi darabja restaurálása


A pannonhalmi könyvtár muzeális gyűjteménye második legrégebbi teljes kötete az 1389-ben keletkezett Andachtsbuch. A kódexet az NKA támogatásával az elmúlt három hónapban restauráltatta a könyvtár. A restaurálási munkát a szentendrei Ars Alba Restaurátorműhely végezte el. A restaurálás előtti és közbeni állapotról fotókat és a restaurálási jegyzőkönyvet ld. a csatolásban

 

A Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár muzeális állományát 19 kódex, 230 ősnyomtatvány, többezer antikva, számtalan érdekes, és ritka könyv, ill. hungarikum alkotja. A gyűjtemény legrégebbi darabja egy a 13. századból származó Biblia. Ennél régebbi fragmentumokat is őriz a könyvtár, a legrégebbi egy a 9. századból származó evangelistarium egy lapja. A második legrégebbi teljes kötet az 1389-ben keletkezett Andachtsbuch.

A 14. század végéből származó pergamenre írt német nyelvű kézirat első részében naptárat találunk – csillagászati magyarázatokkal. Ezt követi maga az imádságoskönyv, melyben Krisztus szenvedéséről és keresztjéről, valamint Szűz Máriához és Mária örömeiről és szenvedéséről szóló imákat olvashatunk

A kéziratot több kéz írta, a fekete és barna tintával írt gótikus betűvel írt szöveget rubrumozott részletek, piros és kék iniciálék, geometrikus díszítések tagolják.

A kézirat 15. századi fatáblás, vörös bőkötésű, a kapcsoknak csak a nyomai láthatók ma már.

A kötet nemcsak a pannonhalmi könyvtár becses darabja, hanem országos szinten is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a „magyar történelem zivatarában” a középkori könyvállomány szinte teljesen megsemmisült.