Negyvenedik érettségi találkozó - az 1982-ben érettségizett A osztály látogatása a könyvtárban


A nyári szünetben szinte minden hétvégén megtelik a bencés gimnázium a visszalátogató öregdiákokkal. Július utolsó hétvégéjén a 40 éve, 1982-ben érettségizett „A” osztály tagjai találkoztak Pannonhalmán. A programban a könyvtár meglátogatása is szerepelt. Ásványi Ilona nagy örömmel mutatta be a könyvtár régi-új kiállításait.

Az egykori diákok – akik közül többen annak idején idegenvezetők is voltak a Főapátságban a diákéveik alatt – nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolót arról, hogy az oldaltermekben (képtár, ikongyűjtemény, Kunst und Wunderkammer) és a nagyteremben ( barokk orgona, oklevelek nemesmásolatai, a könyvtár kincseinek hasonmás formában bemutatott érdekességei és a restaurált könyveket és a hasonmás köteteket bemutató „kincseiből régit és újat” kiállítás ) berendezett kamarakiállításokkal hogyan próbálja a könyvtár megjeleníteni a 19. századtól kibontakozó „összgyűjteményi” szemléletet.

A könyvtár-levéltár- múzeum egy közös ős-intézményből vált szét külön intézményekké. Ma, a digtalizáció nagyarányú elterjedésével ismét nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy e három intézmény – virtuálisan vagy valóságosan – együtt mutatkozzon meg. A barokk kortól elterjedt teremkönyvtárak kiváló lehetőséget adtak arra, hogy a tágan értelmezett „gyűjteményi anyagot” – könyvtári, levéltári dokumentumok, múzeumi tárgyak együtt  -  együtt mutassák be a nagyközönségnek.