Orgonatúra a Múzeumok Éjszakáján a bazilikától a könyvtárig


Gyilokfolyosó, Káptalanterem, a Szent Márton-bazilika nagyorgonája mögötti stallum titkos helyek a Pannonhalmi Főapátságban, melyek a turisták előtt zárva van. A Múzeumok Éjszakáján azonban ezek a titkos terek is feltárultak a vendégek előtt. Dejcsics Konrád OSB kulturális igazgató, és Kiss Zsolt a bazilika karnagya Orgonatúrán vezette körbe az érdeklődőket. A 2022. június 25-i programon a zenetörténeti ritkaságnak számító, nemrégiben restaurált, és a könyvtár klasszicista teremkönyvtárában otthonra talált Martin Podkonický-orgona is megszólalt.

 

Az Orgonatúra a Szent Márton-bazilikában indult: a szerzetesközösség bensőséges esti imájába, a vesperásban kapcsolódhattak be a résztvevők. Utána a mintegy ötven fő érdeklődő nem csak a templom két orgonájával, hanem magával a liturgikus térrel is megismerkedhetett Dejcsics Konrád atya, kulturális igazgató vezetésével. A pannonhalmi bazilikában két orgona is szolgál. Az egyik egy kis, úgynevezett „ládaorgona” – portatív orgona vagy "szentélyorgona". Három funkciót is elláthat: kísérheti a liturgiát, felváltva együtt zenélhet a nagyorgonával, de önállóan is alkalmas hangversenyzésre. A másik a nagyorgona, ami a liturgiák mellett a nagy hagyományú főapátsági orgonahangversenyeken áll szolgálatba. Az érdeklődők a sekrestyén keresztül, keskeny, kacskaringós csigalépcsőn felmehettek a templom nagy orgonája mögé, a kórusra, abba a térbe, ahová egyébként turisták csak az ilyen különleges alkalmakon juthatnak fel.

Ezután újabb „titkos” tér tárult fel. A neoreneszánsz stílusban épült Káptalanteremben korábban döntéshozatalra gyűltek össze a szerzetesek, ma pedig akkor használják, ha zarándokcsoport érkezik a közösséghez vagy a bazilikában valamilyen okból nem lehetséges a liturgia végzése. A legtöbb időt a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai töltik ezen a helyen, ahol egy 1778-ból származó barokk és egy 2013-ban épült „tan-orgona” található. Ez utóbbin gyakorolnak a fiúk.

Az orgonatúrán résztvevők a Gyilokfolyosóra indultak tovább. A kezdetben közös hálóteremként működő helyiség neve arra utal, hogy a tatárjáráskor ide menekültek a szerzetesek.  A kis lőrés-ablakok kiválóan védték őket, de arra is alkalmasak voltak, hogy az innen kilőtt nyilakkal  eltalálják az ellenséget. A Gyilokfolyosón nem orgonák, hanem négy „orgonapótlék”, harmónium kapott helyet, a XX. századi homokkő-oltárok és a Pannonhalma történetét bemutató réz domborművek mellett – ez utóbbiak Zászlós István alkotásai.

Az Orgonatúra a könyvtárba vezetett végül, ahol a csoportot időközben megelőző  Kiss Zsolt orgonaművész, első osztályos kislányával együtt várta az érdeklődőket. Kiss Virág hegedűjátékát a nemrég restaurált Podkonický-orgonán kísérte az édesapja.  A barokk hangszer a bazilika nagy orgonáját tervező Szigeti Kilián atya orgonagyűjteményének legértékesebb darabja, amely – a gyűjtemény többi részével együtt – a szerzetes halála után a főapátság különböző raktáraiban várta a megújulást. „Ez egy szörnyű sárga doboz volt, nem is sejtettük, hogy a több réteg festéket feltárva, a most látható gyönyörű márványutánzat festés bukkan elő” – lelkesedett Konrád atya. A Podkonický-orgona a 2022-es nagyböjti hangversenysorozaton mutatkozott be a nagyközönség előtt, és a tervek szerint a jövőben fontos szerepet kap a pannnonhalmi koncerteken. Emellett az orgonán tanuló diákok is használhatják, hogy elsajátíthassák a barokk hangszernek a modernebb hangszerektől eltérő játékmódját.

Az orgonatúra résztvevőinek gazdag zenei, szellemi és spirituális élményben volt része. A túra a Pannonhalmi Főapátság kapujában, az árkádok alatt ért véget, ahol pogácsával és rozé borral várták a vendégeket a szervezők.

Forrás:https://pannonhalmifoapatsag.hu/titkos-helyeken-a-foapatsagban-orgonatura-a-muzeumok-ejszakajan/

Fotók: Dinya Bea

 

Az Orgonatúra-program beépül majd az idei Arcus Temporum XVIII. a Pannonhalmi Művészeti Fesztivál programjába is: https://www.arcustemporum.com/