Petőfi 200 – Kiállításokon jártunk – az Evangélikus Országos Múzeumban kiállítás-búcsúztatón…


Kurátori tárlatvezetéssel és könyvbemutatókkal búcsúztatták el Budapesten, a Deák téren, az Evangélikus Országos Múzeumban június 12-én A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítást.A finisszázson a pannonhalmi könyvtár munkatársai is részt vettek.

„Nincs olyan, négy-öt évesnél idősebb, magyarul beszélő ember, aki ne tudna legalább egy verscímet, egy rímet, egy verssort, egy versszakot Petőfitől, ezért is ő a mi Sándorunk. Persze nekünk, evangélikusoknak kicsit jobban is a miénk” – köszöntötte a megjelenteket Kertész Botond. Az Evangélikus Országos Múzeum tudományos főmunkatársa elmondta: amikor munkatársaival azon gondolkodtak, hogy miről szóljon a Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából összeállított kiállítás, egészen hamar és természetesen jött szembe a téma, hogy a költő születésétől kezdve az ifjúkorát, az iskoláztatását dolgozzák fel, hiszen leginkább itt ragadható meg tárgyak és dokumentumok formájában, hogy Petőfi Sándor mitől és hogyan volt evangélikus.

A kiállítás lezárását követő kurátori tárlatvezetés után a zsúfolásig megtelt gyülekezeti teremben két könyvet is megismerhetett a közönség. Lackner Pálnak, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatójának köszöntője után A mi Sándorunk kiállítás katalógusát Vaderna Gábor irodalomtörténész ismertette. A Cantio optima - Emlékkönyv Hubert Gabriellának című köszöntő és tanulmánykötetet Prőhle Gergely.

Forrás: Az evangélikus egyház honlapja

https://www.evangelikus.hu/hireink/kultura/tarlatvezetessel-es-konyvbemutatokkal-bucsuzott-a-mi-sandorunk-cimu-petofi-kiallitas